Peter Bosman slovenački Obama

Agencije
Peter Bosman slovenački Obama

Ljubljana - Afrikanac po rođenju, Slovenac po izboru, Evropljanin po uvjerenju - Peter Bosman je ljekar porijeklom iz Gane i već pet godina prvi čovjek Pirana i jedini tamnoputi gradonačelnik u zemljama bivše Jugoslavije.

Peter Bosman je u Jugoslaviju stigao krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, nakon što je vojska preuzela vlast u Gani. Riješio je da dođe u Jugoslaviju jer je ta zemlja bila jedina koja mu je odmah dala vizu. Kada je stigao u Ljubljanu, o tom gradu nije znao ništa, ali je brzo zavolio Sloveniju.

- Sudbina je htjela da poslije pet godina, kada je trebalo da pođemo u Ganu, moji pacijenti u Piranu napišu peticiju kojom su insistirali na tome da ostanem. Zvali su me "crni anđeo" - priča prvi čovjek Pirana.

Iako je po struci ljekar, Bosman (60) se vremenom okrenuo politici. Navodi da nije vjerovao da ima šanse da bude izabran za gradonačelnika kad mu je 2010. godine stranka predložila da se kandiduje. Međutim, izabran je za prvog čovjeka Pirana, a prošle godine reizabran na još četiri godine. Bosmana su poslije prve pobjede na izborima prozvali "slovenački Obama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana