Pet policajaca poginulo u sukobima sa teroristima u Kumanovu, 30 povređeno

B92, RTS, Tanjug
Pet policajaca poginulo u sukobima sa teroristima u Kumanovu, 30 povređeno

Kumanovo - Poslije cjelodnevnih borbi u Kumanovu, makedonska policija objavila kraj akcije.

Pet policajaca je ubijeno, a 30 ranjeno tokom sukoba sa neidentifikovanom naoružanom grupom. Ima mrtvih i među napadačima. Policiji se, kako javljaju makedonski mediji, predalo 27 napadača. Pucnjava se, međutim čula i večeras.

Kako javlja reporter B92 koji se nalazi u Kumanovu, pucnji i rafali su oko 18 sati utihnuli da bi ubrzo ponovo došlo da žestokog sukoba između policije i naoružane grupe terorista.

Prema dostupnim informacijam u toku je akcija policije protiv desetak terorista koji su se zabarakadirali u dvije kuće

Naselje Divo u Kumanovu je opkoljeno, a policija iz njega evakuiše stanovnike.

Reporter B92 javlja da je jedan od terorista pokušao da pobjegne tako što se ubacio u grupu stanovnika koja je trebalo da bude evakuisana. Ipak, oni su prepoznali da se ne radi o mještaninu, poslije čega je on pobjegao.

Skopska televizija Sitel, bliska makedonskim vlastima, javlja da je akcija u Kumanovu završena. Nešto poslije 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a posljednjih tridesetak terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se, javila je ekipa skopskog lista "Večer" sa lica mjesta.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspio, piše list i ističe da su tri policajca poginula u danasnjim incidentima.

Policijska vozila se, navodi ovaj dnevnik, povlače iz sela oko Kumanova.

Tridesetak terorista se predalo policiji. Oni su, kako se navodi, izlazili sa bijelim čaršavima iz kuća u kojima su se krili.

List navodi da je MUP potvrdio da je teroristička grupa eliminisana i neutralizovana.

Nije, međuitm, poznat broj terorista koji su se našli u rukama policije, ali se nezvanično pominje cifra od preko 25.

Opisujući situaciju, list piše da se obruč oko terorista stezao sistematski, korak po korak, a u prilog tome su išle i uske ulice, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bjekstvo.

"Oko 18.45 sati i detonacije su prestale, a Kumanovom se ubrzo proširila informacija da su teroristi živi i u rukama policajaca", navodi "Večer".

Makedonska televizija Alfa je javila je da se oko 30 naoružanih terorista predalo policiji, a nekoliko minuta kasnije i da je razbijena teroristička grupa.

Zvanične potvrde ove informacije nema.

Na sjeveru Makedonije od jutros je ratno stanje. Jake policijske snage su u akciji protiv veće naoružane grupe u Kumanovu, u dijelu u kome živi albansko stanovništvo.

Makedonski mediji javljaju da su trojica ranjenih policajaca, u međuvremenu preminula. Zvaničnici još uvijek ne govore o broju povređenih, ali se nezvanično saznaje da je dvadesetak policajaca ranjeno u obračunu sa grupom naoružanih osoba.

Policijska akcija u Kumanovu je preduzeta kako bi se razbila velika naoružana teroristička grupa koja je planirala napade na državne institucije, rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski na vanrednoj konferenciji za štampu povodom akcije snaga bezbjednosti koja se od jutros sprovodi u Kumanovu.

U Kumanovu je ranije tokom dana došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, došla iz jedne susjedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.


Bezbednosna situacija na području Preševa, Bujanovca i Medveđe je stabilna i nema nikakvih naznaka o mogućem proširenju sukoba iz Makedonije na jug Srbije, izjavio je predsjednik Koordinacionog tijela za te opštine Zoran Stanković.

Osim toga, analitičar Dušan Janjić ocjenjuje da su sukobi u Makedoniji još u okviru političkih riješenja i da je zato veoma važno kako će reagovati makedonske vlasti, ali i EU.

Međutim, vojni analitičar Aleksandar Radić ocjenio je da atmosfera konflikta iz Makedonije može da se prenese u dijelove zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana