Perković se ipak izručuje Njemačkoj!

Tanjug
Perković se ipak izručuje Njemačkoj!

Zagreb - Vrhovni sud Hrvatske donio je odluku o izručenju bivšeg funkcionera Udbe Josipa Perkovića Nemačkoj, ali će je saopštiti slijedeće nedjelje.

"Vijeće je zasjedalo, ali odluka sa pisanim obrazloženjem tek treba da bude sačinjena", rekao je Tripalo.

Odluka, kako je objasnio u izjavi za agenciju HINA, neće biti objavljena dok prvo ne bude otpremljena Perkovićevom advokatu i državnom tužilaštvu koji su uložili žalbe na odluku Županijskog suda u Zagrebu da se Perković izruči njemačkom pravosuđu.

Na odluku Vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom je odobreno Perkovićevo izručenje, žalili su se njegova odbrana, ali neočekivano i Državno tužilaštvo Hrvatske, koje je u tom slučaju formalno zastupalo njemačku stranu. Kasnije su objasnili da su bili dužni da podnesu žalbu radi pravilne primjene zakona.

Bivše funkcionere jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača traži Nemačka zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u okolini Minhena 1983. Oni su uhapšeni početkom godine kada je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su, u međuvremenu, pušteni da sa slobode čekaju odluku o izručenju.

Tužilaštvo je u žalbi na odluku o izručenju Perkovića navelo da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupila zastarjelost, odnosno da je zagrebački sud rješenjem od 8. januara povredio zakon i pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje u djelu koji se odnosi na nastupanje zastarjelosti krivičnog progona kao apsolutne prepreke za predaju.

Žalbu Vrhovnom sudu na odluku o izručenju ranije je podnio i Perkovićev advokat Ante Nobilo koji je najavio da će u slučaju da Vrhovni sud potvrdi izručenje, podnijeti ustavnu tužbu.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, pod predsjedavanjem sudije Ivana Turudića, odbilo je argumente odbrane o zastarelosti tvrdnjom da se kod zahtjeva za izručenjem ne ispituje takozvana dvostruka kažnjivost za 32 krivična djela navedena u katalogu evropskog naloga za hapšenje zbog čega nije ni ulazilo u utvrđivanje nastupanja zastarjelosti.

U istom slučaju, vijeće suda u Velikoj Gorici je zbog zastarjelosti odbilo da izruči Njemačkoj Zdravka Mustača. Na tu odluku tužilaštvo se nije žalilo, ali je žalbu uputila porodica pokojnog Stjepana Đurekovića. Sud je tu žalbu odbacio kao neosnovanu, ali porodica može da se žali Vrhovnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana