Perković čeka izručenje u Njemačku

Tanjug
Perković čeka izručenje u Njemačku

Zagreb - Bivši jugoslovenski i hrvatski funkcioner Udbe Josip Perković tvrdi da je očekivao da će Vrhovni sud Hrvatske potvrditi odluku o njegovom izručenju Njemačkoj.

On ipak dodaje da nije očekivao da će hrvatsko pravosuđe “biti tako "jalovo"” kada je on u pitanju. Perković je rekao i da misli i da će suđenje u Njemačkoj biti brzo, kao i da će biti potvrđena njegova neumešanost u zločin koji mu se stavlja na teret.

Njemačko pravosuđe, podsjetimo, optužuje Perkovića za organizovanje ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. godine u Minhenu, a njegovo izručenje potvrdio je juče Vrhovni sud Hrvatske i Perković bi trebalo da bude izručen u narednih desetak dana.

Neposredno nakon što je dobio presudu, Perković tvrdi da je dobro, da se suočio sa sudskom odlukom, pa je samim tim i, kako kaže, smanjena neizvjesnost koja ga je zaokupljala proteklih šest mjeseci. "

“Nažalost, nije se dogodilo ništa neočekivano i spektakularno, nisam se zanosio ni nerealnim očekivanjima, no ipak sam se nadao da hrvatsko pravosuđe neće biti tako jalovo kada sam ja u pitanju"”, rekao je Perković za zagrebački “Večernji list”.

Perković je najavio da će njegov advokat Ante Nobilo pokrenuti ustavnu žalbu, a na pitanje šta ako ne uspije ni taj, posljednji pravni potez, odgovara:” "A onda ćemo se vidjeti u Minhenu”."

"Kada nakon suđenja izađem iz njemačkog zatvora. Idemo korak po korak. Ako ne uspije stvar sa Ustavnim sudom, stalo mi je da se ovo što prije okonča, jer u Zagrebu o mom slučaju više i nema smisla pričati. Tako je kako je"”, rekao je Perković.

On je dodao da očekuje brzo suđenje. "“Nijemci su, koliko znam, spremni za to suđenje i trebalo bi sve brzo da bude završeno. A ja, naravno, očekujem da se potvrdi moja apsolutna neumješanost u ono za što me optužuju”", rekao je Perković.

U strankama vladajuće koalicije ne žele da komentarišu odluku Vrhovog suda koji je odbio žalbe advokata Nobila i Državnog tužilaštva i potvrdilo presudu o izručenju Perkovića. Iz SDP-a su, kako prenose hrvatski mediji, kratko poručili da ne žele da komentarisu odluku suda, a predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš kaže da je stav te stranke da se sudske presude ne komentarišu. Tim više, dodao je, što Perković ima na raspolaganju još pravnih lijekova.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da bi Perković mogao da bude izručen Njemačkoj u svakom trenutku i da će to biti iz zagrebačke vazdušne luke "Pleso".

Perkovićev advokat Ante Nobilo je ocijenio da je odluka Vrhovnog suda o izručenju Perkovića pogrešna i protivzakonita. On će, kako je najavio, žalbu Ustavnom sudu podnijeti danas sa zahtjevom da njegovom klijentu zaštiti jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu.

Inače, desetodnevni zakonski rok za predaju Perkovića počeo je da teče od trenutka kada je ona postala pravosnažna, 17. januara. Načelno, pišu hrvatski mediji, rok u kojem bi trebalo da bude donijeta odluka o predaji je 60 dana jer se ti rokovi, s obzirom na okolnosti, mogu produžavati.

“Zakon poznaje mogućnost produženja rokova ako postoje okolnosti koje bi sprečavale izručenje, a na koje Hrvatska ne može da utiče. Rok može bit produžen u slučaju humanitarnih razloga, odnosno eventualnih ugrožavanja života i zdravlja tražene osobe”, tumačenje je struke, a kao primjer se navodi da, ako je osoba koja čeka izručenje bolesna, desetodnevni rok počinje da teče od dana ozdravljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana