Penava još nije odlučio da li će SDS S-u dozvoliti polaganje vjenaca u Dunav

Srna
Penava još nije odlučio da li će SDS S-u dozvoliti polaganje vjenaca u Dunav

ZAGREB - Gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta Ivan Penava, bivši HDZ-ovac, još nije odlučio da li će dozvoliti pripadnicima Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) da dan prije Kolone sjećanja u tom gradu tradicionalno bace vjence u Dunav u znak sjećanja na sve žrtve proteklog rata.

Odgovor i objašnjenje tog pitanja s pravne strane, Penava je obećao za sredu.

“Ima tu jedna zanimljiva zakonska stvar. To ćete sve čuti u srijedu, Mlinarić će s pravne strane o tome, šta i kako će taj dan izgledati. Nisam se još bavio s tim. Taj čin je zločest, provokativan, usmjeren protiv onoga zbog čega se mi okupljamo”, rekao je Penava na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Dana sjećanja na vukovarsku žrtvu, 18. novembra.

Na pitanje da li su predstavnici SDS S-a poželjni u Koloni sjećanja, Penava je rekao "da je jasna razdelnica u pitanju" i, kako je naveo, "mora podržati ljude u Škabrnji i razlučiti dvije stvari", uz tvrdnju da je gest SDS S-a provokacija i namera da, kako tvrdi, omalovaži žrtvu.

"Vjerujem da ljudima u Škabrnji ne smetaju predstavnici sprske manjine u Koloni. Kad govorimo o političkim predstavnicima, SDS S-u, govorimo da su u Koloni svi dobrodošli, ali koliki apsurd je to kad ti isti ljudi dođu dan ranije s namjerama i bacaju vjenac srpskim žrtavama. Imamo malicioznu strukturu i ljude koji omalovažavaju žrtvu Vukovara s tim činom gde ođednom ne postoje dobri i loši dečki, agresori i branitelji, nego se samo taj dan u Vukovaru i Domovinskom ratu drugačije dele žrtve, ođednom ne postoji zlostavljač i pravednik", rekao je Penava i dodao:

"Jasno je da je riječ o političkoj provokaciji u elementima Vlade RH. Da je imalo dostojanstva u Vladi, to bi se zaustavilo. Toga nažalost nema. Hoćemo li se mi samoorganizovati opet, hoće li to napraviti neko treći ili ćemo imati cirkus kao dosad, novu so na vukovarsku ranu, reći će vreme, ali vidimo kuda smera i Milorad Pupovac i Andrej Plenković kad to dozvoljava". Optužujući premijera Andreja Plenkovića i Vladu da su "klovnovi koji prodaju maglu", Penava je rekao da to mogu u Zagrebu, a da u Vukovaru, kaže, moraju odgovoriti na neka osnovna pitanja na koja još nemamo odgovor.”

Penva je svojim najavama o obilježavanju 25. po redu Kolone sećanja u Vukovaru ponovo zatalasao političku scenu u Hrvatskoj i ponovio da 18. novembra neće biti plakata Ministarstva branitelja i da će se toga dana u ovom gradu odvijati sve onako kako su oni planirali.

Penava je ranije poručio da o Koloni sjećanja u Vukovaru odlučuje on, nikakva vlada, nikakav premijer, ni predsednik.

"Plakat koji je odabrao Odbor za obilježavanje Kolone sećanja s moje desne strane visiće sa zgrade Uprave, a na njemu su sve ratne jedinice koje su branile Vukovar, grb HOS-a je u prvom redu. Kad se prašina slegla, više nije sporan ni HOS ni ništa drugo, gola je činjenica da nažalost u RH smetaju vrednosti Domovinskog rata, hrvatske odbrambene snage i stvara netrpeljivost i pritisak na ljude koji su branili ovu zemlju”, rekao je Penava predstavljajući još jedan njihov plakat.

“Kolonu će u tom smislu predvoditi branitelji Vukovara i članovi porodica poginulih i nestalih, a njih će predvoditi pripadnici odbrambenih snaga koji su branili Vukovar. Odluku sam objasnio. Vukovar neće i ne može zaboraviti doprinos bilo kojeg civila i branitelja i zato je ova Kolona posvećena onima koji su ovih godina pod najvećim pritiskom jer su branili domovinu”, naveo je vukovarski gradonačelnik.

Poručio je svakome ko dođe da očekuje da poštuje odluke, da “bude mali u Koloni”, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana