Pavlin: Evropa bi trebalo da poveća proizvodnju baruta

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin komentarisao je Strategiju odbrambene industrije koju je donela EK i istakao da bi to za njih bio načelno pozitivan korak, ali da ne vidi da će nešto promijeniti u njihovom načinu poslovanja.

Dvije godine nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Evropska komisija je donijela Strategiju odbrambene industrije, koja podrazumijeva znatno povećanje proizvodnje do 2030. godine, pa se za to predlaže izdvajanje milijardu i po evra. U susret evropskim izborima, sve se glasnije među narodnjacima govori i o novoj funkciji u Evropskoj komisiji - komesar za odbranu.

"Za našu firmu je to načelno pozitivan korak, ali ne vidimo da će se nešto posebno promijeniti u našem poslovanju", kaže Pavlin za hrvatski RTL.

Na pitanje šta bi značila promjena tržišta i da li je sve jedno izvoziti u SAD ili Evropu, Pavlin kaže da je njima, kao privatnoj firmi, bitno tržište, svejedno gdje je.          

"Bitno je da imamo proizvod koji možemo prodati i naplatiti", kaže Pavlin.

Napomenuo je da su posljednjih nekoliko godina otprilike na, kako je naveo, nekih 500 hiljada proizvodnje i prodaje pištolja godišnje i 40-50 hiljada pušaka.

Upitan da li imaju prostora za povećanje proizvodnje ako bi to tražila Strategija EK, Pavlin kaže:

"Ne samo ako bi to tražila strategija. Ako bi došla narudžbina, u kratkom roku mogli bismo to odradimo. Neće biti problem kapaciteti. Problem je samo ima li potrebe za tim".

Na konstataciju da nestaje municije i granata i pitanje da li bi u to mogli da se upuste, Pavlin kaže da su gledali opcije za proizvodnju malog pešačkog naoružanja i u to bi, dodaje, teoretski mogli da uđu s tim da ostaje pitanje tržišta, ogromnih ulaganja i mesta gde bi to trebalo i moglo raditi.

"Problem je, uslovno rečeno, napraviti sam metak. Metak se sastoji od tri-četiri ključne komponente. Za čaure i zrno može se napraviti proizvodnja. Najveći problem su barut i inicijalna kapisla, jer ne znam ima li u Evropskoj više od dvije-tri fabrike baruta.

Na pitanje da li je proizvodnja granata veliki problem, Pavlin odgovara potvrdno i ističe da upravo zbog toga treba povećati proizvodnju baruta u Evropi.

"Za za barut su potrebne sirovine koje se uvoze van Evrope. Najviše se nalaze u Rusiji i Africi, a dosta afričkih rudnika su preuzele kineske kompanije", rekao je Pavlin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana