Patrijarsi Vartolomej i Irinej posjetili Oreškovića

Srna
Patrijarsi Vartolomej i Irinej posjetili Oreškovića

Zagreb - Njegova svesvetost patrijarh vaseljenski Vartolomej i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetili su danas u Zagrebu predsjednika Vlade Hrvatske Tihomira Oreškovića, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

"Pošto je premijer Orešković poželeo dobrodošlicu visokim gostima, usledio je srdačan razgovor u kome su sagovornici izrazili zajedničke stavove koji se tiču uloge Crkve u savremenom svetu, migrantske krize kao svojevrsnog izazova za savest čovečanstva, posebno hrišćana, kao i druge probleme sa kojima se suočava savremena civilizacija", objavljeno je na sajtu SPC.


Posjeta je upriličena u popodnevnim časovima, a u pratnji patrijarha Vartolomeja i patrijarha Irineja bio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U saopštenju se podsjeća da je svečanu doksologiju u kapeli Svetog Save, hramu u kompleksu Pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu, sa početkom u 10.30 časova služilo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

"Hram i dvorište gimnazijskog kompleksa bili su mali da prime mnogobrojne blagočestive vernike i učenike ove škole pristigle da, zajedno sa svojim mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, pozdrave visokog gosta", ističe se u saopštenju.

Posjeti vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i patrijarha srpskog Irineja prisustvovali su i vladike crnogorsko-primorski Amfilohije, bački Irinej, vranjski Pahomije, dalmatinski Fotiji, gornjokarlovački Gerasim, slavonski Jovan i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Sabranje je svojim prisustvom uveličala i visoka delegacija Poljske pravoslavne crkve, napominje se u saopštenju i dodaje da su svečanoj službi blagodarenja prisustvovali nastojatelji više manastirskih obitelji, predstavnici Rimokatoličke crkve, vjerskih zajednica, diplomatskog kora, naučnih i kulturnih institucija.

Poslije svečane doksologije, u organizaciji Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora SPC i Muzeja žrtava genocida, u kongresnoj sali Srpske pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina Branković održan je međunarodni simpozijum pod nazivom "Novomučenici: Poliperspektiva II".

Simpozijum je otvorio patrijarh Vartolomej koji je i održao uvodno predavanje.

"Mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše Pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovječanstva koje je nemoguće zaboraviti", rekao je patrijarh Vartolomej i dodao da su novomučenici jednako vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno.

Njegova svesvetost osudio je samozadovoljstvo ljudi koji su "moralno odgovorno", iako nisu uzeli oružje u ruke, odabrali da ćute o zločinima nad drugim narodom i u tom smislu snose odgovornost.

Patrijarh Vartolomej pozvao je na priznavanje svake nedužne žrtve bez obzira na njenu vjersku i nacionalnu pripadnost, na pol i rasu. "Tek kada uspijemo razumjeti tuđa stradanja znak je da smo nešto naučili i od vlastitih", rekao je Carigradski patrijarh.

Prvom sesijom predsjedavao je Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan koji je podsjetio da je patrijarh Vartolomej u pravom smislu anđeo mira i podsticaj za gradnju mostova mira.

"Danas učestvujemo u istorijskom događaju jer je prvi put u istoriji Carigradski patrijarh stigao na ove prostor i prvi put u Hrvatsku", istakao je vladika Jovan.

Uslijedilo je izlaganje Efraima Zurofa, direktora "Centra Simon Vizental" iz Jerusalima o temi "Važnost pravde u sjećanju na Holokaust".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govorio je o temi "Žrtva između stvaranja i spasenja kosmosa", a Ruta Vanagaite iz Vilnusa obradila je temu "Od potpune neupućenosti do dubokog saosjećanja - moj put do svijesti o Holokaustu i aktivnog angažmana".

Sutra će vaseljenski patrijarh Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu povodom obilježavanja 75 godina od stradanja svetih mučenika jasenovačkih.

Patrijarh Vartolomej sutra će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana