Patrijarh vaseljenskom stigao u Hrvatsku

Srna
Patrijarh vaseljenskom stigao u Hrvatsku

Beograd/Zagreb - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poželio je dobrodošlicu vaseljenskom patrijarhu u glavni grad Hrvatske Zagreb gdje su velike duhovne i kulturne vrijednosti kroz vijekove na istom prostoru napajale koliko hrvatski, toliko i ovdašnji srpski narod.

"Dobro nam došli u naš Zagreb, glavni grad Hrvatske", rekao je mitropolit Porfirije u obraćanju patrijarhu Vartolomeju, napominjući da je to prva takva posjeta u istoriji Hrvatske, ali da se nada da neće biti i posljednja.


On je poručio patrijarhu Vartolomeju da je došao u drevnu hrišćansku zemlju, zemlju bogate i visoke kulture, koja je zasađena i koja se razvila, a potom i plodove donijela na vjeri i mučeničkom etosu nepodijeljene crkve prvih vijekova - saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naveo je da su tu kulturu u Hrvatskoj utemeljili ranohrišćanski mučenici iz trećeg i četvrtog vijeka i brojni drugi mučenici iz vremena gonjenja crkve, koji su postradali i čije se mošti čuvaju u ovdašnjim rimokatoličkim hramovima, ali i u ranohrišćanska katakombama sa moštima znanih i neznanih mučenika, u drevnom pravoslavnom manastiru Svetih arhangela u Krki u Dalmaciji.

On je podsjetio da svetom Fotiju, nekadašnjem patrijarhu Konstantinopolja, Srbi i Hrvati, zajedno sa svim Slovenima, duguju beskrajnu, vječnu zahvalnost i blagodarnost, zbog uzvišenog djela hristijanizacije i slanja svete braće Kirila i Metodija u njihovu prosvetiteljsku misiju.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je podsjetio da će patrijarh Vartolomej otvoriti u Zagrebu naučni skup posvećen novim mučenicima postradalim u logoru smrti u Jasenovcu, koji su garant spasenja i najveći zalog mira.

"Jasenovački novomučenici, mada su pred Gospodom prosijali u srpskom rodu, zapravo više i ne pripadaju samo njemu, nego su molitvenici pred Prestolom Božijim za čitav svet, svevremeno su blago vaseljenskog hrišćanstva", rekao je mitropolit Porfirije.

On je naveo da se, sjećajući nevinih žrtava, novomučenika jasenovačkih, poučavamo da pravo na život i dostojanstvo čovjeka kao ikone Božije pripada svakome bez izuzetka.

"Prema tome, dužni smo, ako želimo hrišćanima se nazvati, da iskažemo jednako poštovanje prema svim nevinim žrtvama", rekao je on.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je dodao da ovdje nema mjesta za razlike, bilo etničke, vjerske, rasne, partijske ili bilo kakve druge, jer Srbin ili Hrvat, musliman, Jevrejin ili Rom, ili bilo ko drugi, ako nevino postrada, je Božiji mučenik postaje.

"Prema tome, za nas se ne postavlja pitanje da li ćemo i kako žaliti sopstvene žrtve, a kako ćemo osuditi grehe i zločine drugih. Šta je od toga prirodnije!", naveo je on.

Pitanje je, međutim, dodao je on, kako ćemo postati sposobni da poštujemo i žalimo nevine žrtve drugih i na koji ćemo način uspjeti da vidimo svoje grijehe i promašaje.

"Kada to postignemo tada ćemo steći pretpostavku pomirenja naroda i započećemo novu epohu pravde i istine", istakao je mitropolit Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana