Patrijarh Porfirije: Srbi su jedan narod bez obzira na granice

Tanjug
Foto: RTCG

PODGORICA - Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u selu Velika kod Plava u Crnoj Gori da su Srbi jedan narod bez obzira na to da li ga dijele političke, socijalne i sve druge granice.

 „Mi smo jedan narod, narod Svetog Save, evanđeoski, narod slobode i mira. Iako postoje političke granice, mi smo podno Pećke patrijaršije, a kada znamo ko smo, onda smo Hristovi i možemo živeti u miru i blagostanju sa svima“, rekao je patrijarh Porfirije, prenijela je RTCG.

Nakon što je služio liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite u selu Velika povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih, patrijarh Porfirije je zahvalio Bogu što je sabrao taj skup Hristov i u Hristu.

„Mučenici gornjepoljski i velički sabraše nas danas svojom krvlju i svojim mučeništvom“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarhu su sasluživali mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije, zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije, mileševski Atanasije, kao i episkopi pakračko-slavonski Jovan, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo i domaćin vladika budimljansko-nikšićki Metodije.

Vladika Metodije zahvalio je patrijarhu Porfiriju na posjeti, ističući da je to „nova nada novog doba u kojem će se patnja i mučeništvo spojiti sa pjesmom omladine, radosti i biti na spas svima“.

Prije liturgije položeni su vjenci na spomenik stradalim Srbima tog područja, a nakon bogosluženja služen je parastos i osveštani su slavski darovi i presječen slavski kolač.

Skupu u Velici prisustvovali su lideri i funkcioneri političkih stranaka iz Crne Gore Andrija Mandić i Marko Kovačević (NSD), Milan Knežević i Mihailo Asanović iz DNP-a, Vladimir Joković iz SNP-a, Milun Zogović, Damjan Ćulafić i Momo Koprivica (Demokrate), kao i ministar kulture Srbije Nikola Selaković.

Genocid u selu Velika počinile su nacističke vojne formacije i SS trupe „Skenderbeg“ u drugoj polovini 1944. godine, pred kraj rata.

Novija istraživanja pokazuju da je tada stradalo više od 500 civila, od kojih više od 100 djece.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka na tom mjestu podignut je memorijalni kompleks, a Crkva Svetih Kirika i Julite osveštana je 28. jula 2001. godine.

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana