Patrijarh Porfirije: Bogorodicu ubijek i svuda slaviti

SRNA
Patrijarh Porfirije: Bogorodicu ubijek i svuda slaviti

HERCEG NOVI - NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodio je u Herceg Novom večernju litiju povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Od 20.30 časova patrijarh srpski će prisustvovati predstavljanju izabranih djela blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Patrijarh Porfirije je jutros služio liturgiju u manastiru Savina, povodom slave tog pravoslavnog hrama.

Svečana akademija u čast 640. godišnjice od osnivanja Herceg Novog biće održana sutra uveče na Kanli kuli, a potom će uslijediti program "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega", posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Herceg Novom da treba imati smirenje i vjeru u Bogorodicu, koju treba uvijek i svuda slaviti.

Patrijarh je, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice - slavu Manastira Savina, služio večernju i nakon toga predvodio litiju oko manastira, te se vjernom narodu obratio riječima sabornosti i molitve.

Večernjoj službi su, osim patrijarha Porfirija, prisustvovali NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, preosvećeni eiskopi pakračko-slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim, toplički i izabrani šabački Jerotej i zahumsko hercegovački Dimitrije, uz molitveno učešće mnogobrojnog vernog naroda.

Patrijah Porfirije je na početku besjede rekao da su se danas molili Svetoj Bogorodici, jutros na liturgiji i večeras na večernjoj službi i litiji.

"Sabrali smo se ovde po osećanju, jer je dobro biti pod okriljem Presvete Bogorodice i u krilu Isusa Hrista, da imamo zajednicu sa Bogom", rekao je Patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naglasio da prilikom dolaska u Manastir Savinu, pred ikonom Presvete Bogorodice treba imati čistu pravoslavnu vjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana