Patrijarh Porfirije: Jedan smo narod bez obzira na granice

Srna
Patrijarh Porfirije: Jedan smo narod bez obzira na granice

PODGORICA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je u selu Velika kod Plava da su Srbi jedan narod bez obzira da li ga dijele političke, socijalne i sve druge granice.

Srpski patrijarh je istakao da sve one imaju istorijski početak i kraj u Hristu, koji ne poznaje granice.

-Mi smo jedan narod, narod Svetog Save, evanđeoski, narod slobode i mira. Iako postoje političke granice, mi smo podno Pećke patrijaršije, a kada znamo ko smo, onda smo Hristovi i možemo živjeti u miru i blagostanju sa svima -  rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon što je služio liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite u selu Velika kod Plava povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih, patrijarh Porfirije je zablagodario Gospodu što je sabrao ovaj skup Hristov i u Hristu.

-Mučenici gornjepoljski i velički sabraše nas danas svojom krvlju i svojim mučeništvom - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegovoj svetosti sasluživali su mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije, zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije, mileševski Atanasije, te episkopi pakračko-slavonski Jovan, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, te domaćin vladika budimljansko-nikšićki Metodije.

Vladika Metodije zahvalio je patrijarhu Porfiriju za posjetu, ističući da je to nova nada novog doba u kome će se patnja i mučeništvo spojiti sa pjesmom omladine, radosti i biti na spas svima.

Prije liturgije položeni su vijenci na spomenik postradalim Srbima tog područja, a nakon bogosluženja služen je parastos i osveštani su slavski darovi i presječen slavski kolač.

Nakon Liturgije upriličena je akademija na kojoj su učestvovali Hor Prepodobne Mati Angeline, guslar Radovan Suknović, Oktet Riznica, profesor Drago Perović i general Ljubiša Jokić.

Skupu u Velici kod Plava prisustvovali su lideri i funkcioneri političkih stranaka iz Crne Gore Andrija Mandić i Marko Kovačević (NSD), Milan Knežević i Mihailo Asanović (DNP), Vladimir Joković (SNP), Milun Zogović, Damjan Ćulafić i Momo Koprivica (Demokrate), kao i ministar kulture Srbije Nikola Selaković.

Genocid u selu Velika u opštini Plav počinile su nacističke vojne formacije i SS trupe "Skenderbeg" u drugoj polovini 1944. godine, pred kraj rata.

Novija istraživanja pokazuju da je tada stradalo više od 500 civila, od kojih više od 100 djece.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka na tom mjestu podignut je memorijalni kompleks, a Crkva Svetih Kirika i Julite osveštana je 28. jula 2001. godine.

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana