Patrijarh osvještao hram apostola Petra i Pavla u Smiljanu

Tanjug
Foto: TV Hram

SMILjANE- Patrijarh Porfirije služi danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u Hrvatskoj, rodnom mjestu u svijetu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Prethodno, patrijarh je osvještao hram Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, domaćina i osječkopoljskog i baranjskog Heuvima, prenijela je Hram tv.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. vijeka, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod.

U ovom hramu je kršten Nikola Tesla, a ova istorijska posjeta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. koje je nastavljeno tokom avgusta iste godine, tako da je tokom tih ljetnjih mjeseci pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i djece, do staraca.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka, podsjećaju iz SPC.

Ustaše su u namjeri da zatru svaki trag naroda koji je dao Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom rata u Hrvatskoj obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

Trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima naroda hram je u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mjesto u kojem se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog svijeta, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana