Pat pozicija oko otvaranja granica

Tanjug
Pat pozicija oko otvaranja granica

BEOGRAD - Pet dana nakon jednostranog poteza Hrvatske kojim je zatvorena granica sa Srbijom najprije za teretni, potom za putnički saobraćaj, a onda privremeno i za sve sa srpskim pasošem, potpuno je neizvjesno kada će i na koji način kriza, koju je Rojters nazvao najvećom od svrgavanja Slobodana Miloševića, biti riješena.

Dok EU poziva na otvaranje granica, Hrvatska to odbija i nastavlja sa oštrom retorikom, a Srbija nesprovođenjem novih kontramjera na potpuno zatvaranje hrvatskih granica za vozila iz Srbije nastoji da spusti tenzije.

U ovom trenutku, izvjesno je jedino da se šteta koju privrede dvije zemlje trpe zbog zatvaranja granica može mjeriti desetinama miliona evra i da iz dana u dan raste.

Poslije poziva zvaničnog Beograda na reakciju Brisela zbog zatvaranja granica i kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija skolpila sa EU, Evropska komisija najavila je danas ispituje da li je zabrana ulaska teretnih i putničkih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa SSP.

Portparolska komisije Nataša Berto izjavila je danas da prema S SP, svako ograničenje slobodnog kretanja ljudi i roba mora biti proporcionalno, nediskriminatorsko i privremeno.

"Mi trenutno ispitujemo da li se Hrvatska ponaša u skladu sa tim", kazala je Berto.

Inače, kako je prenio bečki dnevnik "Standard" citirajući izjavu eksperta koji je želio da ostane anoniman, o kršenju SSP-a može da se govori ukoliko "Pretpostavimo da Hrvatska trajno i disproporcionalno blokira uvoz iz Srbije".

"To bi bilo kršenje sporazuma", objasnio je ekspert Evropske komisije, koji je želeo da ostane anoniman.

Berto je još podsjetila da je predsednik EK Žan-Klod Junker zadužio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i komesara za susjedsku politiku Johanesa Hana da stupe u kontakt sa vlastima u Beogradu i Zagrebu i da utiču na njih da razumno pristupe problemu.

I Mogerini i Han su juče javno i u direktnim razgovorima pozvali hrvatske i srpske lidere da konstruktivno pristupe problemu, ali i poručili Hrtvatskoj da zatvaranje granica nije riješenje.

Visoka predstavnica je istakla da je problem migranata zajednički izazov i za EU i za zemlje koje nisu članice i da se taj problem mora zajednički riješavati.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han pokušava da posreduje u sporu između Hrvatske i Srbije oko izbjegličke krize i, takođe, poručuje da zatvaranje granica nije nikakvo riješenje.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći riješenje. Radi se o proporcionalnosti mjera i dobrosusjedskim odnosima. Zatvaranje granica nije riješenje", podvukao je Han u izjavi bečkom dnevniku "Standard".

Na situaciju na granicama reagovala je i potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček koja je pozvala da se susjedska politika na zapadnom Balkanu ne uništava novim graničnim ratovima.

Lunaček je istakla da Hrvatska, u sporu oko savladavanja izbjegličke krize, zatvaranjem granica koristi svoju nedavno dobijenu snagu kao članica EU.

Ona je podsjetila da je Hrvatska prva zatvorila svoje granice za teretni saobraćaj iz Srbije, i da je Beograd uveo, tokom noći, kontramjere.

"Ova polika revanš-faulova ne smije u Evropi postati princip", upozorila je austrijska političarka ističući da, dok su se šefovi država i vlada EU sinoć konačno dogovorili oko prvih koraka ka više solidarnosti u vezi sa izbjegličkom krizom, dolazi do porasta nacionalnih egoizama i iracionalnih akcija, vođenih predizbornom kampanjom.

Premijer Srbije je danas najavio da Srbija na nove mjere Hrvatske neće nikako odgovarati, jer se "na ekonomske može odgovoriti merama, a na ludilo nikako".

On je ukazao da je EU dužna da otvori granicu sa Srbijom, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i ponovio da su svi u EU nedvosmisleno potvrdili da odgovornost nije na Srbiji i da je čak visoka predstavnica Mogerini na neuobičajen način rekla da će više tražiti od hrvatskog premijera Milanovića.

"Potpuno je neverovanto da je zemlja koja nije članica dobila širu podršku od članice EU. To govori da smo u pravu", rekao je Vučić.

Premijer je prenio i da je savjetnik njemačke kancelarke Angele Merkel, Elmar Brok, pred predstavnicima Hrvatske, rekao da je odgovornost na hrvatskoj strani.

Srpski premijer je rekao da od EU očekuje da neko neke ljude urazimi i najavio da će se Srbija obratiti na sve pravne načine i pravnim sredstvima zaštiti S SP, dodajući da smatra da će to biti i jasna poruka EU, te konbstatovao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno, i da joj ne padacna pamet da na sumanute mjere odgovara.

"Govor o šaranju, muvama i uvođenje ekonomskih blokada nije način ophođenja. Ništa od toga nije uradila Srbija, nažalost sve su to učinile hrvatske vlasti", istakao je Vučić.

U Hrvatskoj, međutim, nastavlja se sa istom retorikom. Hrvatski premijer Zoran Milanović, insistirajući da Srbija treba da preusmjeri dio migranata na Mađarsku, optužuje predsjednika vlade Srbije da u dosluhu sa Mađarskim premijerom Viktorom Orbanom usmjerava sve migrante prema Hrvatskoj.

"Samo sam tražio od Vučića da usmjere dio migranata na Horgoš, a on nije učinio ništa. Očigledno ima dogovor sa Budimpeštom", izjavio je Milanović, ponavljajući ranije iznijetu optužbu da srpske vlasti organizovano upućuju migrante ka Hrvatskoj.

Uvjeren je, kaže, da će Hrvatska imati malu štetu, a Srbija veliku, smatra da neće biti rata i nasilja, ali je ponašanje Srbije nazvao nenormalnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana