Parlamentarni izbori u Srnoj Gori - izbor između Rusije i zapada

Srna
Parlamentarni izbori u Srnoj Gori - izbor između Rusije i zapada

Podgorica - Svjetske agencije prenijele su danas iz Crne Gore vijest o hapšenju 20 osoba iz Srbije, osumnjičenih za terorizam, uz ocjene o prisutnim napetostima u toj državi na dan održavanja parlamentarnih izbora, koji su predstavljeni kao izbor između Rusije i Zapada.

Američka agencija Asošijeted pres /AP/ navodi da u zemlji rastu tenzije usred glasanja koje bi trebalo da odredi da li će Crna Gora nastaviti svojim zapadnim putem ili se ponovo okrenuti tradicionalnom savezniku - Rusiji.


"Iznesena su strahovanja da bi nasilje moglo da izbije na ulicama prijestonice Podgorice između pristalica opozicije i vlade, nakon što budu objavljeni rezultati glasanja", prenosi američka agencija.

AP ističe da je Crna Gora duboko podijeljena na pristalice i protivnike integracije sa Zapadom, a da bi ishod današnjeg glasanja mogao ugroziti NATO i proširenje EU u jugoistočnoj Evropi i pokazati se presudnim za pokušaje Kremlja da vrati uticaj na Balkanu.

"Opozicioni lideri su optužili premijera Milu Đukanovića za korupciju, nepotizam i loše ekonomsko upravljanje i kažu da pokušava da zaplaši birače sugerišući da će ukoliko on izgubi, u zemlji prevladati haos", dodaje AP.

Francuska novinska agencija AFP, uz vijest o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori, navodi da se izbori održavaju usred tenzija zbog planova Đukanovića za izgradnju bližih odnosa između Crne Gore i Zapada.

"Đukanović nastoji da uvede zemlju i u NATO i u EU, što je cilj koji se ne dopada Rusiji, dugogodišnjem savezniku Crne Gore", ocjenjuje AFP i podsjeća da je Đukanović jedini balkanski lider koji je ostao na vlasti od početka raspada Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog vijeka, nakon čega je više puta bio premijer i jednom predsednik.

Međutim, analitičari kažu da je Đukanović sada pod pritiskom, a kritičari optužuju vladu za nepotizam, korupciju i veze sa organizovanim kriminalom.

Prema najnovijim stranačkim anketama, Demokratska partija socijalista, čiji je lider Đukanović, vodi sa manje od 40 odsto glasova, što znači da će joj možda biti potrebni koalicioni partneri da formira vladu.

AFP podsjeća da su u blizini parlamenta Crne Gore u Podgorici juče ujutro postavljene barikade da bi se zgrada zaštitila od eventualnog postizbornog nasilja.

Britanska agencija Rojters navodi da je Đukanović današnje izbore predstavio kao izbor između nastavka integracije sa Zapadom pod vladavinom DPS-a i toga da Crna Gora pod opozicijom bude svedena na "rusku koloniju."

"NATO je prošle godine pozvao majušnu balkansku zemlju sa 620.000 stanovnika da se pridruži Alijansi djelimično i zbog zabrinutosti zbog ruskog uticaja u Crnoj Gori, koja ima jake kluturne i trgovinske veze sa njenim tradicionalnim pravoslavnim saveznikom", navodi Rojters. /kraj/sk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana