Rekordna izlaznost građana na izborima u Crnoj Gori, do 19 časova glasao oko 75 odsto birača

GS
Foto: Dojče Vele

PODGORICA - U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori na kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih partija.

Lokalni izbori se održavaju u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 19.00 časova je glaslao 74,9 odsto, što je za 3,3 odsto više nego na izborima 2016. godine, podaci su Centra za monitoring i istraživanje /CEMI/.
U regionu Podgorica izlaznost je 77,7, na sjeveru 75 odsto, a na jugu 71,2 odsto.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine do 19.00 časova glasalo je 66,2 odsto upisanih birača.

 

Tokom dana primljeno je 550 prijava o nepravilnostima, od kojih se 79 odnosi na kršenje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela o smanjenju epidemiološkog rizika.

Od ukupnog broja prijava, 35 odsto su podnijeli građani, a 65 odsto posmatrači Cemija.

Prema podacima Cemijevih posmatrača sa terena, na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred biračkog mjesta.

“Apelujemo na građane da drže fizičku distancu, kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta”, poručila je Bjelićeva.

Iz Cemija navode da je, tokom izbornog procesa, primijećen i određeni broj nepravilnosti, pa se tako u Nikšiću prilikom identifikacije od birača ne traži da skinu masku i pokažu lice, što je suprotno tehničkim preporukama, a u Podgorici je birač telefonom slikao glasački listić.

Tokom prethodnih izbora Cemi je primio ukupno 110 prijava o nepravilnostima.

Cemi nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana