Paravinji možda opet sude?

Jutarnji.hr
Paravinji možda opet sude?

Zagreb - Ako se ispostavi da je Antonija Bilić ubijena na bilo koji drugi način osim davljenjem, suđenje Draganu Paravinji moralo bi se ponoviti, javljaju agencije.

Podsjetimo, prije nekoliko dana slučajno su pronađene ljudske kosti kod Josipdola, za koje se DNK analizom juče utvrdilo da pripadaju Antoniji Bilić, za čiju smrt je na 40 godina osuđen Dragan Paravinja.

Njena porodica saznala je da su nađene kosti Antonijine svega desetak minuta prije javnosti i to putem telefona, što njihov advokat smatra skandaloznim.

Međutim, iako je analizom utvrđeno da se pronađene kosti pripadale 17-godišnjoj Drnišanki, za sada se ne zna tačan uzrok smrti.

Advokat porodice Bilić tvrdi da bi se suđenje Draganu Paravinji moglo ponoviti ako se utvrdi da je Antonija ubijena na bilo koji drugi način osim davljenjem, kako je navedeno u postojećoj optužnici.

On je rekao i da vjeruje da nije nemoguće da se tako nešto utvrdi, ali i dodaje da novi dokazi ne bi trebalo da utiču na visinu kazne. "Paravinja jeste ubica i to je sudskim postupkom utvrđeno", rekao je on za "Slobodnu Dalmaciju".

24sata.hr podsjećaju da je policija u kamionu Paravinje našla tragove da je Antonije bila u vozilu.

Paravinji nije pomoglo ni što je prethodno detaljno očistio kabinu, promijenio tepihe, a pokrivače spalio.

Policija je takođe našla vrlo malo tragova krvi, nekoliko dlaka i slinu Antonije Bilić.

Ipak, postavlja se pitanje, ako ju je zadavio, zašto je toliko detaljno čistio kabinu, pišu 24 sata.hr.

Za to vrijeme, Paravinja štrajkuje glađu u svojoj ćeliji u šibenskom zatvoru, nezadovoljan kaznom zatvora od 40 godina.

T portal prenosi i da je on, kada je vidio vijest na televiziji o pronađenim kostima, rekao "To je neto tu bacio", implicirajući da je neto tijelo podmetnuo.

Porodica Bilić rezultate DNK analize saznala 15 minuta prije javnosti

Sinoć u 20 časova održana je vanredna pres konferencija gdje su objavljeni rezultati DNK analize i obdukcije posmrtnih ostataka pronađenih kod Josipdola čijom analizom je povrđeno da se radi o nestaloj Drnišanki Antoniji Bilić.

Kako je za HTV rekao advokat porodice Bilić, Vinko Ljubičić, oni su o rezultatima analize bili obaviješteni svega 15 minuta prije konferencije za medije u 20 časova.

Ljubičić ističe da nije bilo nikakvog razloga za tajnovitost te takav potez smatra izuzetno nekorektnim.

Upitan da je li time slučaj Antonije Bilić završen, Ljubičić je rekao:

- Pa po meni vjerovatno da, ali iz tog slučaja bi mnogi trebali izvući određene pouke. Da li je to uobičajeno, da je li to prihvatljivo, da li je to razumljivo da jedna porodica godinu i po dana bude ovako u neizvjestnosti, praktično na rubu života i opstanka?

Za to vrijeme, ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je istragu o eventualnim propustima u potrazi za nestalom Antonijom.

Podsjetimo, kako je pisao Jutanji list, istražioci su pravi odgovor na piotanje gdje je Antonijino tijelo možda imali još prije 17 mjeseci.

Tada je Dragan Paravinja u sobi za ispitivanje Centra javne bezbjednosti u Banjaluci priznao da je ubio maloljetnu Drnišanku.

Iako je lagao da je tijelo odbacio u jezero Brljan, čini se da je u svom priznanju policiji ipak ostavio, sada se pokazalo, možda i ključni trag gdje je djevojčino tijelo.

U iskazu je objasnio da je, nakon što je Antoniju ubio, odmah krenuo prema Ogulinu na istovar kamiona.

- Na jednom od odmorišta, čijeg se imena ne mogu sjetiti, zaustavio sam kamion i u jedan od kontejnera izbacio Antonijinu torbu koju nisam otvarao - rekao je. Nakon toga se uputio na istovar kod Ogulina.

Istražioci su Jutarnjem listu odmah nakon ispitivanja otkrili da su zaključili dvije stvari.

Prvo, Dragan Paravinja govori istinu kad kaže da je Antoniju povezao, napao i ubio.

I drugo, lagao je kad je rekao da je tijelo bacio u Brljan.

Nije ih razuvjerila ni precizna karta koju im je sam nacrtao i na kojoj je označio jedan od tri mosta s kojeg je tijelo navodno bacio u vodu.

A tokom suđenja je potvrđeno da kod Brljana kamion nije zaustavljao.

Dakle, istražioci su od tog 26. jun 2011. baratali s četiri važne činjenice: Paravinja se Antonijina mobitela riješio kod Modruša.

Njenu torbu bacio je kod Modruša.

Na tom području, već tada je pokazivalo vještačenje kamiona, ugasio se tahograf na 22 minute.

A priznanju da je tijelo bacio u Brljan, kako su nam sami otkrili, nisu u potpunosti povjerovali.

Toj tvrdnji u prilog nisu išli ni nalazi vještaka.

Zašto su onda s   ljedećih sedam dana bespilotnom letjelicom i slovenskim vojnim sonarima pretraživali Brljan koji su na kraju isušili, a na Modruš su se vratili, prema priznanju GSS-a, tek u novembru?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana