Parada ponosa završena: Nekoliko povrijeđenih, 20 privedenih FOTO

B92, Vijesti, Tanjug
Parada ponosa završena: Nekoliko povrijeđenih, 20 privedenih FOTO

Budva - Uprkos buntu građana Budve i predstavnika političkih partija, koji su tražili da se odloži najavljena Parada ponosa, ona je danas ipak održana ispod bedema Starog grada.

Iako je Parada završena, strasti u Budvi se ne smiruju.

Grupe na više lokacija provociraju policiju, skandiraju.

Oko 20 mladića je upravo privedeno.

Organizatori procjenuju da je na Paradi bilo oko 120 ljudi.

Učesnici su sa dva brodića isplovili u nepoznatom pravcu iz budvanske marine.

Parada ponosa je završena, ali kamenovanje učesnika i dalje traje, javljaju, podgoričke "Vijesti".

Jedna žena je pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njegovog zamjenika Marijanu Laković kamenom u nogu.

Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana.

- Ovo je prava slika Crne Gore - kazao je Cimbaljević.

On je odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave.

- I mi smo Crnogorci i imamo pravo da nosimo zastavu - kazao je on.

Pred početak prve Parade ponosa u Budvi počeli su neredi, a na učesnike Prajda bacane su kamenice, javlja B92.

Prisustvo policije je pojačano.

Zvaničan početak Parade ponosa u Budvi zakazan je za 12 časova, ali je već došlo do sukoba grupa mladića s policijom.

Policija je iz parka u kom je počelo okupljanje, učesnike udaljila ka hotelu “Avala”, pišu podgoričke “Vijesti”.

Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: “Bolesnici”, “Pe....”.

U autobusu je bilo oko 30 aktivista, koji se trenutno nalaze u malom parku, blizu Starog grada, okruženi velikim brojem policajaca.

Nešto manje od sat vremena prije početka Parade, u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladiće, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća.

Na terasi hotela “Mogren” nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: “Ubij, ubij, pe....”.

Kako javlja Tanjug, nekoliko napadača je već privedeno.

U kafićima na šetalištu je mnogo posjetilaca, među kojima ima dosta mještana i stanovnika Crne Gore. Većina u Crnoj Gori je protiv organizovanja Parade.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke.

Nepoznate osobe izlijepile su čitulje u više dijelova grada.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i njeguje različitosti.

Nezadovoljstvo održavanjem gej parade u Budvi iskazali su i navijači fudbalskog kluba “Partizan” iz tog primorskog mjesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizovano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima.

Iz Vlade Crne Gore ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mjere da manifestacije protekne bezbjedno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

- Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promjena u crnogorskom društvu na evropskom putu - istakao je on.

Numanović nije želio da se direktno izjasni na pitanje da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želio da precizira koliko će policajaca obezbjeđivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

- Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata - istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za bezbjednost učesnika Parade ponosa u Budvi biće angažovano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja ljeta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, okupljenih u koaliciju “Korak”, osudile su govor mržnje i poziv na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa.

Oni ističu da je parada legitiman način kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj.

Koalicija “Korak” je izrazila nadu da će nadležne institucije obezbjediti sigurnost svih učesnika parade, kao i da će nadležni organi brzo i efikasno reagovati u procesuiranju prijetnji.

Beograd prajd pozdravio Paradu u Crnoj Gori

Beograd prajd pozdravio je danas održavanje Parade ponosa u Budvi i ocijenio da ona može biti od strateške važnosti za razvoj LGBT prava u Crnoj Gori.

 - Parada u Budvi održana je legalno, nenasilno, uz poštovanje i uvažavanje razlika. Međutim, druga strana je pokazala svoje lice kada su huligani napali kolonu. Još više zabrinjava činjenica da su se njima pridružili i građani koji su kamenovali i vodom polivali učesnike Parade, navodi se u saopštenju Beograd prajda.

Kako se dalje navodi, “ovo ukazuje da pored postojanja tzv. političke volje, mora permanento da se radi na promeni sistema vrednosti društva u kome je javno iskazivanje nasilja moguće”.

- Građani i građanke mogu da se ne slažu sa organizovanjem Parade ponosa u Budvi, ali ne smeju da svojim delovanjem uskraćuju ta prava drugima, niti da direktno ugrožavaju život učesnicima, navodi se u saopštenju.

Beograd prajd je ocijenio da Parada ponosa u Budvi treba da bude shvaćena kao generalna proba istog skupa u Podgorici.

- Parada ponosa u Budvi je proba za paradu u Podgorici najavljenu za 27. oktobar, a čiji će ishod nedvosmisleno pokazati kako se crnogorska država, vlast, institucije i političari zaista odnose prema svojim građanima, saopšteno je iz Beograd prajda.
 

“Očekujemo šetnju bez problema u Beogradu”

Organizatori Prajda u Beogradu, poslije današnjih sukoba na Paradi ponosa u Budvi, očekuju da će šetnja, zakazana za 28. septembar ove godine, ipak, proći bez problema.

Ovogodišnji “Prajd vik” predviđeno je da traje od 20. do 28. septembra, a biće završen šetnjom ulicama glavnog grada

Član Organizacionog odbora beogradskog prajda Goran Miletić očekuje da će sve proći “kako treba” i dodao da iskustva iz prethodnih godina govore da ne treba davati prognoze.

On je dodao da je od početka godine održano nekoliko koordinacionih sastanaka, a jedan od najvećih bio je krajem prošlog mjeseca gdje su bili predstavnici svih relevantnih državnih organa, Ministarstva pravde, MUP-a, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici Kancelarija za ljudska i manjinska prava, grada Beograda.

- Kod nas sve zavisi od političke volje i svima je jasno čija politička volja je potrebna da se prajd održi, kao i za borbu protiv korupcije, naglasio je Miletić.

On je dodao da je država “prošlogodišnjom zabranom Parade ponosa” poslala više tužnih poruka, a prva je da ne poštuje sopstveni Ustav i zakon, jer, prema Ustavu i zakonu, ne mogu da zabrane takav skup.

- Poslala je poruku da ne stoji iza sopstvenih građana, već da stoji iza nekih koji napadaju, koriste nasilje, pretnje, naglasio je Miletić.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović podsjetila je da je, presudom Ustavnog suda iz aprila 2013, poslata jasna poruka da ograničenje slobode okupljanja iz bezbjedonosnih razloga predstavlja zapravo kršenje Ustavom garantovanog prava.

- Za društvo u Srbiji je važno da se proširi svest o tolerancije i to je mnogo bitnije od toga što se svaki put ponavlja ista priča da Evropa nešto traži i da se očekuje priznanje Evrope ako je prajd organizovan, naglasila je ona.

Paunovićeva je podsjetila da Parada ponosa nije samo šetnja ulicama, već da su za “Prajd vik” najavljene brojne manifestacije, okrugli stolovi, gdje će se govoriti o pitanju unapređenja položaja LGBT zajednice.

- Šetnja predstavlja završnicu aktivnosti. Verujem da ćemo do tada uspeti da stvorimo neophodne preduslove da do šetnje i dođe, naglasila je ona.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić nada se da će ove godine Parada ponosa biti održana u sigurnom i bezbjednom okruženju.

- To je način da svima pokažemo da smo kao društvo, pre svega, privrženi ideji ljudskih prava, da smo spremni da poštujemo ljudska prava i da umemo da uvažimo pravo na različitost, navela je Petrušićeva.

Ona je pozdravila održavanje prve Parade ponosa u Crnoj Gori i dodala da vjeruje da će se steći uslovi da se parada u Srbiji održi u bezbjednom okruženju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana