Pala Vlada Hrvatske, slijedi trka za rekonstrukciju vlade ili nove izbore

Agencije
Pala Vlada Hrvatske, slijedi trka za rekonstrukciju vlade ili nove izbore

Zagreb - Nepunih šest mjeseci od formiranja vlade u Zagrebu, hrvatski Sabor je danas velikom većinom glasova zastupnika izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, što znači pad vlade, ali zasad nije poznato šta će biti naredni korak - prekomponovanje vlade ili novi izbori.

Na potezu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a dio hrvatskih medija objavio je da će konsultacije na Pantovčaku o prekomponovanju ove vlade početi već sutra ujutru.

Predsjednica u svakom slučaju ima 30 dana da odluči da li će dati mandat nekom da prekomponuje vladu ili će odlučiti o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Pokaže li se, međutim, da u Saboru postoji većinska inicijativa o raspuštanju parlamenta, proces prema novim izborima će se, procjenjuje se, razvijati vrlo brzo.

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je, nakon izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću, rekao da sada praktično počinje trka da li će vlada biti prekomponovana ili će se ići na vanredne izbore.

I za jednu i za drugu odluku je potrebno 76 "ruku" u Hrvatskom saboru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana