Pala grupa koja je planirala da uhapsi Đukanovića

Agencije
Pala grupa koja je planirala da uhapsi Đukanovića

Podgorica - Grupa od 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam uhapšena je u Crnoj Gori dan uoči parlamentarnih izbora, a tužilaštvo je saopštilo da su privedeni planirali napad na građane u vrijeme proglašavanja izbornih rezultata, pa čak i lišavanje slobode crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Direktor uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović izjavio je da su državljani Srbije osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, kao i da policija traga za jednom osobom.

- Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da u večernjim časovima izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike - saopštio je Stojanović.

Prethodno su mediji, pozivajući se na nezvanična saznanja "iz krugova" policije  prenijeli da je pomenuta grupa u Crnu Goru ušla "na osnovu dogovora sa jednom političkom grupacijom", radi izazivanja oružanih sukoba "širom Crne Gore", na dan održavanja parlamentarnih izbora.

Grupu predvodi bivši šef žandarmerije Srbije Bratislav - Bata Dikić, koji je takođe uhapšen.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nije želio da komentariše slučaj, sa kojim je kako je rekao upoznat, a crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Đukanović izjavio je da je o Dikiću čuo samo iz medija.

On je dodao da ne očekuje nikakve incidente.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakve podatke o hapšenju paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori.

Komentarišući navode da grupu predvodi Bratislav Dikić, Vučić je ocijenio da je riječ o čoveku koji je penzioner.

- Mi nemamo nikakve podatke o tome, ministar policije Srbije me je obavestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava - rekao je Vučić.

On je dodao da će "ostatak komentara" o tome dati danas, "kad se izbori u Crnoj Gori završe", da ne bi uticao na njih.

Predsjedništvo Demokratskog fronta je saopštilo da niko iz opozicije nije imao kontakt sa Dikićem.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva je saopšteno da postoji sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

- Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija - saopšteno je iz tužilaštva.

Tužilaštvo dodaje da postoji sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore. Uprava crnogorske policije je prije tri dana najavila mogućnost da u Crnoj Gori tokom izborne noći bude izazvano nasilje. Hapšenje državljana Srbije obilježilo je parlamentarne izbore koji su juče održani u Crnoj Gori.

Na izborima učestvuje 17 izbornih lista, najviše od obnavljanja višestranačja u Crnoj Gori, a one se bore za 81 mjesto u Skupštini Crne Gore. Međutim, na nekim biračkim mjestima glasanje je kasnilo jer se birački odbori ne snalaze u rukovanju elektronskom opremom za indetifikaciju birača, što je prvi put uvedeno za ove izbore. Članovi biračkog odbora u Petnjici nisu znali kako da uključe elektronski uređaj, pa se čekalo da dođu osobe koje se u to razumiju.

Nešto manje od 529.000 upisanih birača moglo je da glasa na 1.206 biračkih mjesta. Predizborna atmosfera je protekla u znaku podsticanja podjela na "za i protiv Mila". Premijer Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista već 27 godina vladaju Crnom Gorom, a prvi put od sredine devedesetih godina na izbore izlaze samostalno. Sa druge strane, najveći dio opozicije nastupa okupljen u koalicije, za šta analitičari smatraju da je dobro jer time "smanjuju mogućnost rasipanja glasova". Predizborni period obilježilo je i pitanje ko i da li ruši Mila Đukanovića sa vlasti i da li će on poslije 27 godina izgubiti tron. Analitičari su ocijenili da su ovo najneizvjesniji izbori u Crnoj Gori do sada.

Mnoštvo nepravilnosti

Na više biračkih mjesta u Crnoj Gori zabilježene su nepravilnosti. U Nikšiću su zatvorena sva tri biračka mjesta u okviru škole, zbog prijave da se vrši kupovina glasova, dok je na većini izbornih mjesta u Ulcinju na kratko nestala struja. U blizini biračkih mjesta u Podgorici, Nikšiću, Rožajama i Gusinju na svega nekoliko desetina metara od biračkog mjesta, partijski aktivisti dijelili su izborni materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana