Pahor zvanično predsjednik Slovenije

Agencije
Pahor zvanično predsjednik Slovenije

Ljubljana - Novoizabrani predsjednik Slovenije Borut Pahor položio je večeras zakletvu pred parlamentom i istakao da će štititi ustavni poredak zemlje.

Pahor je sa 49 godina najmlađi predsjednik Slovenije, a i jedini koji je dospio na čelo države a da je prethodno bio na funkciji premijera (od 2008. do 2012) i predsjednika parlamenta (od 2000. do 2004 godine), navodi agencija STA.

Pahor je četvrti predsjednik Slovenije, od kako je ta zemlja 1991. godine proglasila nezavisnost od bivše SFRJ.

Na mjestu šefa države Pahor je naslijedio Milana Kučana, čiji je mandat bio od 1991. do 2002, Janeza Drnovšeka (od 2002. do 2007) i dosadašnjeg predsjednika Danila Tirka (od 2007. do 2012. godine).

Pahor je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. decembra pobjedio Tirka sa 67,37 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopštila pres služba predsjednika Slovenije, Tirk je u četvrtak u Ljubljani Pahora obavjestio o dužnostima predsjednika države i predviđenim aktivnostima za 2013. godinu.

STA navodi da Ustav predsjedniku daje ograničena ovlašćenja, uključujući raspisivanje opštih izbora, predlaže mandatara, imenuje sudije Ustavnog suda, proglašava zakone i postavlja na vladin predlog ambasadore Slovenije.

Međutim, agencija dodaje da su naknadnim zakonima proširena ustavna ovlašćenja predsjednika, tako da on, takođe, imenuje ključne ličnosti kao što su guverner centralne banke, ombudsman, predsjednik Revizorskog suda, komesar za informisanje i članovi Komisije za sprečavanje korucpije.

Jedan od prvih zadataka Pahora na novoj funkciji upravo će biti imenovanje novog zaštitnika ljudskih prava, budući da aktuelnom ombudsmanu ističe mandat za nekoliko sedmica.

Pahor će na čelu Slovenije biti narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana