Pahor prepješačio 450 kilometara

Agencije
Pahor prepješačio 450 kilometara

Ljubljana - U politici je od 15. godine. Bio je premijer i predsjednik skupštine Slovenije, a sada predsjednik te zemlje. Za drugi mandat prvog čovjeka ove alpske zemlje, Borut Pahor se bori jednom od najneobičnijih kampanja. Svoju zemlju obilazi pješice.

Za dvije nedjelje tražiće opet povjerenje naroda. Ipak, gotovo da nema bilborde po gradovima, a mitinge ne želi da drži. Opet, prema istraživanjima, apsolutni je favorit.

Svoj drugi mandat na mjestu predsjednika, Borut Pahor traži na terenu, među biračima i to pješice. Do sada je prešao 450 kilometara. Bez rotacija i sirena. Stigao je do Ivančne Gorice. Kaže da je potrošio godišnji odmor i slobodne vikende da bi sa ljudima pričao bez mikrofona. Plan je da pređe 1.000 kilometara.

Na pitanje da li misli da će 1.000 kilometara biti dovoljno za pobjedu, odgovara: "Mislim da je za pobjedu bilo potrebno raditi pet godina".

Reakcije na neobičnu kampanju slovenačkog predsjednika su, međutim, različite. Neki ga hvale zbog mladolikog izgleda i dobre fizičke kondicije, a politički protivnici ga kritikuju zbog populizma i tvrde da je očaran društvenim mrežama skoro kao američki predsjednik Donald Tramp.

Inače, zbog aktivnosti na društvenim mrežama, Pahora su prozvali "kraljem Instagrama". Mediji podsjećaju i da je samo prvom slovenačkom predsjedniku Milanu Kučanu uspjelo dva puta da ponovi petogodišnji predsjednički mandat, a oba je puta pobijedio već u prvom krugu.

Samouvereno. Nekadašnji foto-model ovaj put će se trkati sa pet žena. Ukoliko se izbori za drugi mandat Pahor obećava nastavak dobrih odnosa sa Srbijom

- Odlično smo sarađivali sa bivšim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, kao i sa aktuelnim Aleksandrom Vučićem. Oba su prijatelji, siguran sam da ćemo ići sa Srbijom dalje. Podržavamo Srbiju na putu ka Evropskoj zajednici, prijatelji smo i nemamo otvorenih međusobnih pitanja. U toj perspektivi mira na zapadnom Balkanu, to je jedna od najznačajnijih zemalja i ja ću napraviti sve za prijateljske odnose - rekao je Pahor.

Spor sa Hrvatskom

Spoljnopolitički problem broj jedan, kako ističe Borut Pahor, ostaje spor sa Hrvatskom oko podjele Piranskog zaliva. - Taj spor treba rješavati isključivo dijalogom. Silom ne možete i treba održati dijalog, tako da ću ja uvijek biti na strani dijaloga - dodao je predsjednik Slovenije koji je za srpske medije govorio na srpskohrvatskom jeziku. A, kroz smijeh kaže da ni sam nije siguran "koji je to jezik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana