Pahor odbio vilu na Brdu kod Kranja

Tanjug
Pahor odbio vilu na Brdu kod Kranja

Ljubljana - Predsjednik Slovenije Borut Pahor odrekao se korišćenja kuće u rezidencijalnom kompleksu na Brdu kod Kranja, koja je 1964. bila sagrađena za Josipa Broza Tita, prenosi Tanjug.

Vilu su nakon temeljnog renoviranja koristili Pahorovi prethodnici Danilo Tirk i Janez Drnovšek.

Pahorov kabinet saopštio je da je novi predsjednik obavijestio Vladu da se odriče korišćenja te kuće, smanjujući tako troškove predsjedničkog kabineta, a odluku o njenoj namjeni prepušta Vladi, odnosno državnom protokolu.

Kuću od drvenih greda, koja je sagrađena 1964. godine za potrebe Josipa Broza, koristili su povremeno bivši slovenački predsjednici kada su željeli da rade u miru i izvan gradske verve, budući da je smještena na tridesetak kilometara od Ljubljane, u idiličnom prirodnom okruženju, podsećaju ljubljanski mediji.

Vjeruje se da novi predsjednik Pahor svojom odlukom želi simbolično da pokaže kako će biti predsjednik “običnih ljudi”, a ne distancirani “elitista”.

To se ponekad javno ili tajno znalo zamjerati njegovim prethodnicima, a luksuzna “brvnara” je često bila zgodan povod za to.

Prije par godina je, kako se navodi, za njeno renoviranje utrošeno gotovo 70.000 evra.

Kuća ima dva kupatila, spavaću sobu i dnevni boravak, malu kuhinju i finsku saunu, kao i sva sredstva moderne komunikacije, uključujući mogućnost održavanja video-konferencija.

Slovenački predsjednici nemaju pravo na posebnu predsjedničku rezidenciju, kako je to slučaj u nekim državama, pa su Pahorovi prethodnici vilu koristili za pisanje važnih govora ili primanje posebnih gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana