Pacijentima u bolnici počeli da naplaćuju gledanje televizije

ATV
Foto: Ilustracija

U Kliničko bolničkom centru Split pacijentima su počeli da naplaćuju uslugu gledanja televizije tri evra dnevno.

Kako je prenio riječki "Novi list", u pitanju je praksa koja se raširila i po bolnicama u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Uz svu muku koju mora da istrpi zbog svoje bolesti, jedan pacijent u KBC Split požalio se na praksu ove bolnice da svojim "ležećim" pacijentima naplaćuje gledanje televizije. Cijena je tri evra dnevno, što znači da bolesnik koji se liječi 10-ak dana na nekom od sektora ovog KBC, samo za gledanje TV mora da izdvoji pozamašnih 30 evra.

Ako se liječenje oduži, platiće i više, ili će morati da odustane  od gledanja televizije.

U splitskoj bolnici kažu da su ugovorili ovu uslugu s jednom privatnom firmom, koja im osigurava ono za šta sami nemaju dovoljno novca da bi priuštili svojim pacijentima. S ovim modelom opremanja bolničkih soba TV uređajima krenulo se još prije dvadesetak i više godina. Sličan je princip i u drugim bolnicama u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku...

Dio ovih bolnica tu uslugu uopšte nije službeno ugovarao, dio je sklapao ugovore s kompanijom koja nudi televizore, a dio bolnica ubirao je privatnicima i mjesečni paušal za bolničku blagajnu. Neki su pacijenti time bili zadovoljni, jer su ipak imali mogućnost zabave i skraćivanja vremena dok leže u bolnici.

Drugima, naročito onima koji nemaju velike prihode ovakav sistem naplate TV programa nikako nije prihvatljiv.

"Značajna većina bolničkih prostorija u KBC Rijeka opremljena je TV aparatima koje su većim dijelom osigurali različiti donatori, a gledanje TV ne naplaćuje se pacijentima", kažu u upravi riječke bolnice.

U bolnici u Puli danas raspolažu s 50 TV prijemnika, koji je, kažu, ravnomjerno raspoređen po sektorima i po sobama pacijenata. Za svaki uređaj uredno plaćaju pretplatu.

"Postojeći TV prijemnici nabavljeni su najvećim dijelom donacijama kompanija i pacijenata tokom proteklih desetak godina i u vlasništvu su ustanove. Postojeći TV prijemnici ne iznajmljuju se pacijentima i bolnica nema prihoda od istih, već je isto samo u cilju podizanja kvaliteta prilikom liječenja i boravka pacijenata u našoj ustanovi", kažu u upravi pulske bolnice.

KBC Zagreb, koji je svojevremeno odobravao praksu naplate gledanja TV-a pacijentima, danas je većinu soba za pacijente opremio TV uređajima koji su u vlasništvu bolnice. Njihovo korištenje ne naplaćuje pacijentima.

U udruženjima za zaštitu prava pacijenata podsjećaju da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama šitom Evropske unije.

"S jedne strane to djeluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. U Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač", navodi Jasna Karačić, predsjednica Hrvatskog udruženja za zaštitu prava pacijenata.

Za Ivicu Belinu, predsjednika Koalicije udruženja u zdravstvu (KUZ), naknada od tri evra visoka je u odnosu na činjenicu da je HRT mjesečna pretplata 10,62 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana