Ove godine 114 slučajeva vršnjačkog nasilja u školama

Srna
Ove godine 114 slučajeva vršnjačkog nasilja u školama

PODGORICA- U školama i školskim dvorištima u Crnoj Gori ove godine zabilježeno je 114 slučajeva raznih oblika vršnjačkog nasilja, evidentiralo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

U informaciji resornog ministarstva navodi se da se od ukupnog broja incidenata 61 slučaj odnosio na vršnjačko nasilje – fizičko, verbalno, sajber nasilje u javno-obrazovnim ustanovama osnovnog obrazovanja dok su 53 incidenta registrovana u javno-obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja.

“Učenici žrtve najviše trpe verbalno nasilje /ogovaranje, laži, predstavljanje u negativnom svjetlu, ismijavanje, zadirkivanje, nazivanje pogrdnim imenima/ i socijalno nasilje /izbjegavanje, ignorisanje, isključivanje iz kruga prijatelja/, odnosno upravo one oblike nasilja koje učenici smatraju socijalno prihvatljivim ponašanjem", ističe se u informaciji.

Ukazuje se i da javno obrazovne ustanove u Crnoj Gori nemaju fizičko obezbjeđenje niti razvijen sistem prevencije vršnjačkog nasilja.

Pilot-program resornog ministarstva treba da unaprijedi zaštitu i bezbjednost učenika u javno obrazovnim ustanovama za osnovno i srednje obrazovanje na teritoriji Crne Gore. Program se sprovodi na teritoriji Podgorice, Cetinja, Nikšića, Berana, Bijelog Polja, Plava, Gusinja, Rožaja, Herceg-Novog, Budve i Bara.

Budžet za finansiranje programa procijenjen je na iznos od 341.000 evra za angažovanje 45 obučenih osoba za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana