Otkaz zbog tijela preminulih u bolnici Sveti Duh; Jutarnji pita zašto?

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB- Pomoćnik patologa u Zavodu za patologiju i citologiju KB-a Sveti Duh u Zagrebu, Ivanu M., dobio je otkaz, nakon što se pre tri sedmice u javnosti pojavio šokantan snimak preminulih čija tijela su ostavljena na podu patologije, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Snimak iz bolnice uznemirio je hratsku javnost, a iz resornog Ministarstva su poručili da je to nedopustivo, ali i da imaju osnova da sumnjaju da je cijela priča namještena.

"Snimak jeste autentičan, međutim, u medijima je objavljeno da je ona stara dvije sedmice. A, prema izjavama šefa patologije, u aprilu nije bilo situacija da su tijela bila izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu. Pretpostavka je u ovom trenutku da je riječ o nameri, odnosno da je neko izvadio tijela iz rashladnih uređaja i da ih je slikao", rekla je ranije portparolka Grada Zagreba Dinka Živalj. Ona je tada najavila da će bolnica podnijeti krivičnu prijavu, a gradska uprava u tu medicinsku instituciju uputiti inspekciju.

Jutarnji pita zašto je Ivan M. dobio otkaz, ako se vjeruje da je ova stvar namještena.

Međutim, sada već bivši zaposleni Ivan M., nakon dobijenog otkaza, napisao je dopis na više relevantnih adresa i priznao da su leševi bili na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore.

U dopisu Ivana M., koji je u posjedu Jutarnjeg, piše:

"Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su pokojnici morali da budu stavljeni nan pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rješavalo bi se čim bi se stekli uslovi".

Ivan M. kaže i da je za vrijeme epidemije korona virusa bilo dana kadaje i po desetak tijela u crnim kesama bilo na podu, ali da niko iz Uprave, uključujući i direktorku koja mu je uručila otkaz, nije došao ili se raspitao gdje leže svi ti pokojnici.

Otpušteni Ivan M. se u dopisu žali na direktorku i tvrdi da je jedan njegov kolega, koji je u međuvremenu preminuo, pisao apele zbog ovih i drugih problema sa kojima su se suočavali, da je poboljšanja bilo, ali nedovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana