Otac osuđen za ubistvo iz samilosti

Agencije
Otac osuđen za ubistvo iz samilosti

Sisak - Županijski sud u Sisku danas je nepravosnažno osudio Josu Gregurića (57) na dvije godine zatvora zbog ubistva teško bolesne kćerke.

Podsjećamo, njegova kćerka je bila u stanju vegetativne kome.

Godinu će odslužiti u zatvoru, dok će, kako piše Večernji list, druga godina zatvora biti zamjenjena uslovnom slobodom.

Gregurić je u oktobru 2012. godine ubio teško bolesnu kćerku Marijanu (23) ubrizgavanjem otopljenih tableta kroz sondu za hranjenje i rezanjem rane na ruci od koje je iskrvarila.

- Nema sumnje da je Marijana umrla nasilnom smrću. Naše pravosuđe ne poznaje ubistvo iz samilosti, ali je pri određivanju kazne sudsko vijeće uzelo u obzir i sve olakšavajuće okolnosti, posebno činjenicu da je pri činjenju djela bio bitno smanjeno ubrojiv, rekla je sudija Melita Avedić obrazlažući presudu.

Ona je dodala da je Josi Greguriću izrečena najniža moguća kazna za djelo koje je počinio.

Zakonski minimum je pet godina zatvora. Županijski državni tužilac Stipe Vrdoljak rekao je u završnoj riječi da je pravo na život iznad svakog drugog prava.

- Čin Jose Gregurića ničim se ne može opravdati jer, čak da je u pitanju i eutanazija, on nije isključio aparate nego je u ruke uzeo nož, dodao je tužilac.

U posljednjem iskazu, Joso Gregurić je rekao da je nekoliko dana prije i poslije ubistva teško bolesne kćerke “trajno izbrisano iz njegovog pamćenja”.

- Od prve operacije moje ćerke prije četiri godine, tuga se uvukla u našu porodicu. Svi su se radovali životu, samo je moja kćerka vegetirala bez nade, rekao je otac.

Hrvatski mediji podsjećaju da je ubijena Marijana poslije operacije na mozgu tri godine vegetirala.

Poslije ubistva kćerke, Joso Gregurić je i sebe teško ranio, ali su mu ljekari spasli život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana