Osveštana crkva Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku, rodnom mjestu Save Mrkalja

Srna
Osveštana crkva Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku, rodnom mjestu Save Mrkalja

KARLOVAC - Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim danas je osveštao obnovljeni srpski hram Prepodobne mati Paraskeve u selu Sjeničak na Kordunu, kod Karlovca, potvrđeno je Srni u Eparhiji gornjokarlovačkoj.

U obnovljenom i osveštanom hramu Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Gerasim, a sasluživali su svešetnici parohija sa Korduna.

“U obnovu ovog hrama na Kordunu uloženo je oko 200.000 evra, a obnova je trajala punih 10 godina”, rekao je Srni Svetozar Dančuo iz Crkveno-građevinskom odboru za obnovu.

Episkop Gerasim nagradio je Ordenom novomučenika gornjokarlovačkih Svetozara Dančua, koje je u njegovo ime primio Marko Dančuo.

Kum na osveštanju bio je Željko Vlajnić, koji danas živi u Čikagu i učestvovao je u radu odbora za obnovu te crkve.

Nakon završene Svete službe, parhijske i parohijske zahvalnice uručene su svima onima koji su pokazali bezrezervnu ljubav, te duhovnu i materijalnu pomoć pri obnovi i izgradnji ovog hrama.

Osveštanju hrama Svete Petke prisustvovao je veliki broj vjernika sa Korduna, kao i iz Srbije, Republike Srpske, ali i iz dijaspore, među kojima iz Austrije, Kanade, Amerike i drugih država.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i načelnici opšina Gvozd Milan Vrga i Krnjak Perica Matijević.

Danas je otkrivena je spomen-ploča za 1.140 mještana sela koji su ubijeni u ustaškim i nacističkim logorima.

Ovo je prvi pisani spomen žrtvama koji je podignut povodom 80 godina od velike ustaške ofanzive na Kordunu, u kojoj su stradali brojni civili i cijela sela popaljena.

Obnova crkve trajala je punih 10 godina. Od 2012. godine više od 450 priložnika – pojedinaca, institucija i udruženja iz celog svijeta dalo je novčana sredstva.

Obnovu je sproveo crkveni građevinski odbor na čijem čelu je bio paroh Druge karlovačke parohije protojerej stavrofor Radoslav Anđelić.

Srpski hram Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku datira još iz 1715. godine kao crkva-brvnara. Na mjestu tog hrama 1934. godine ozidana je nova crkva koju su ustaše 1942. zapalile.

Bio je to jedan od 37 srpskih hramova i kapela koje su ustaše tokom NDH srušile.

Na temeljima tog hrama 1989. godine tadašnji vladika gornjokarlovački Simeon /Zloković/ blagoslovio je početak obnove koja je zbog rata 1991. prekinuta, a nastavljena 2012. godine.

Na novom srpskom hramu u Sjeničaku postavljena je spomen-ploča Savi Mrkalju, reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika čije je djelo poslužillo Vuku Stefanoviću Karadžiću kao osnov za reformu srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana