Osveštan Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Agencije
Osveštan Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Podgorica - Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čija je izgradnja trajala dve decenije, osveštan je danas, u čast 1.700 godina Milanskog edikta. Osveštanju i liturgiji prisustvuju poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici, kao i zvaničnici Crne Gore i Republike Srpske.

U okviru obeležavanja 17 vijekova Milanskog edikta, osveštan je hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čija je izgradnja trajala dvije decenije. Svetoj arhijerejskoj liturgiji koja je uslijedila poslije oveštanja, prisustvuju poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici.

U liturgiji učestvuju moskovski, jerusalimski i srpski patrijarh, arhiepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

Osveštanju prisustvuje crnogorski predsednik Filip Vujanović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef diplomarije Igor Lukšić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica.

Prisustvuje i veliki broj vjernika i građana Crne Gore i regiona, a za praćenje svečanosti akreditovano je 30 novinarskih ekipa. Crnogorski premijer Milo Đukanović ne prisustvuje osveštanju Sabornog hrama u Podgorici, ali će primiti patrijarhe pravoslavnih crkava.

Saborni hram u Podgorici, čije je izgradnja trajala dvije decenija, ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od koji je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Saborni hram Hristovog vaskresenja mjesto je praštanja i pomirenja i na taj način najbolji doprinos Crne Gore proslavi Milanskog edikta iz koga je proisteklo i proklamovano načelo vjerske slobode u čitavom svijetu, istaknuto je sinoć na duhovnoj akademiji u Podgorici.

Saborni hram mjesto praštanja i pomirenja

 Saborni hram Hristovog Vaskresenja u Podgorici mjesto je praštanja i pomirenja i time najbolji doprinos Crne Gore proslavi jubileja Milanskog edikta, iz koga je proisteklo i proklamovano načelo vjerske slobode u čitavom svijetu, istaknuto je sinoć na duhovnoj akademiji u Podgorici.

Duhovnoj akademiji prisustvovali su poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici, među kojima Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej i jerusalemski patrijarh Teofil.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije istakao je da Saborni hram Hristovog Vaskresenja, čija je izgradnja počela prije dvije decenije, predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

“Saborni hram predstavlja mejsto pomirenja i bratskog praštanja. To je posebno važno za Crnu Goru koja je opterećena brojnim diobama”, naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da samo praštanje i pomirenje može garantovati sigurnu budućnost.

“Saborni hram Hristovog Vaskrsenja budi nadu u nepobjedivost dobra, pobjedu ljubavi nad mržnjom, svjetlosti nad tamom”, istakao je mitropolit Amfilohije i dodao da Saborni hram poziva na slobodu vjere, koju je car Konstantin uredio Milanskim ediktom.

Prema njegovim riječima, arhitektura Sabornog hrama predstavlja spoj Istoka i Zapada, odnosno duhovnog i istorijskog nasljeđa ovog prostora.

Vujanović je istakao da je Milanski edikt velika i vječna poruka koju zauvijek treba slijediti.

“Suština Milanskog edikta jeste da je vjera velika samo ako je zajednička, ako koegzistira i ako garantuje mir”, naveo je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Saborni hram u Podgorici pokazuje privrženost vjeri.

“U ovaj sveti hram ulaziće svi oni koji žele da promovišu mir, slogu i koji smatraju da su svi ljudi jednaki, bez obzira kako se zovu, kojoj vjeri i naciji pripadaju”, rekao je Vujanović.

On je istakao da je misija Sabornog hrama da treba, prije i iznad svega, poštovati čoveka, da bi se poštovao i molio Bog.

“U to ime svi se radujemo i iskazujemo poštovanje svima onima koji su pomogli izgradnju Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja”, rekao je Vujanović.
Saborni hram u Podgorici, čija izgradnja je trajala dvije decenije, ima površinu od 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od kojih je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Patrijarh Kiril: Izgradnja spomen hrama svjedoči napretku moderne Crne Gore

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem da je izgradnja novog hrama u Podgorici svjedočanstvo o napretku moderne Crne Gore.
Ruski patrijarh je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Crnoj Gori gdje će danas učestvovati u osveštanju Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici, povodom obilježavanja 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta.

Patrijarh Kiril je posebno naglasio istorijsku dimenziju crnogorsko-ruskog prijateljstva, koje, kako je rekao, živi u trajnom sjećanju crnogorskog i ruskog naroda.

“Ruski narod posebno cijeni hrabrost i slobodarski duh crnogorskog naroda”, istakao je patrijarh Kiril.

On je izrazio zadovoljstvo razvojem odnosa Crne Gore i Rusije, istakavši pravoslavlje kao vezivno tkivo naroda i zemalja, te značaj jedinstva u pravoslavnom svijetu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Patrijarh Kiril izrazio je interesovanje za odnose u Crnoj Gori, podsjećajući na model koji je primijenila Ruska pravoslavna crkva u odnosima sa narodima i državama stvorenim raspadom Sovjetskog Saveza, što se pokazalo djelotvornim i prihvatljivim u najvećoj mjeri.

Ruski patrijarh i crnogorski premijer istakli su potrebu traženja prihvatljivih rješenja za prevazilaženje poznatih problema i nesporazuma u Crnoj Gori.

Đukanović je ruskom patrijarhu Kirilu zahvalio što će prisustvovati sutrašnjem osveštanju Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Posjetu patrijaraha Kirila, s kojim se susreo odmah po njegovom dolasku u Crnu Goru, Đukanović je ocijenio i kao podstrek za jačanje ukupnih veza i osavremenjavanje odnosa Crne Gore i Rusije, koji se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

On je upoznao patrijarha Kirila sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori, a posebno je istakao spremnost za dijalog i traženje rješenja koja bi vodila prevazilaženju podjela u crnogorskom društvu, te izrazio očekivanje za pomoć i podršku u tom pravcu.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve poželio je premijeru Đukanoviću uspjeh u vođenju državne politike i prosperitet crnogorskom narodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana