Osveštan Eparhijski dvor u Karlovcu

Srna
Osveštan Eparhijski dvor u Karlovcu

Karlovac - U Karlovcu je danas osveštan novoizgrađeni vladičanski dvor Eparhije gornjokarlovačke.

Svečanosti je prisustvovao ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je čestitao Njegovom preosveštenstvu episkopu gornjekarlovačkom Gerasimu ovaj veliki istorijski dan za Eparhiju.

Zgradu novog eparhijskog centra i crkvenoopštinske sale osveštao je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, dok je liturgiju u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskoga u Karlovcu služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje više arhijereja.

Mitropolit Porfirije je rekao da vraćanjem pravoslavnoj vjeri naroda ovog kraja dolazi do sveukupnog preobražaja o čemu svjedoče i novopodignuti eparhijski centar i hram u Karlovcu.

Govoreći o suživotu, mitropolit Porfirije je rekao da je tajna carstva nebeskog u međusobnim odnosima, a bez oproštaja sve postojanje biva obesmišljeno.

Obraćajući se gostima i vjernom narodu tokom svečanog ručka, vladika Gerasim je poručio da postojanje srpskog naroda na ovom području “nije pasivno, niti nemo i posmatračko, već je tkalački faktor u svim sferama javnoga života”.

“Neposustajući istrajavamo sa pravoslavnima ovog kraja”, poručio je episkop Gerasim.

Stari Eparhijski dvor sazidan je 1882. godine u Radićevoj ulici u centru Karlovca, a početkom dvadesetog vijeka dozidano je krilo zgrade u Mažuranićevoj ulici, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Kroz istoriju je imao važan duhovni, kulturni i prosvetni značaj. U ovoj zgradi od 1947. do 1993. godine nalazilo se sjedište Eparhije gornjokarlovačke.

Dvor je devastiran i miniran 25. decembra 1993. godine usljed ratnih dešavanja, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Obnova ovog zdanja trajala je više od deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana