Osuđenik u Crnoj Gori ubijen snajperom u zatvoru

Srna
Osuđenik u Crnoj Gori ubijen snajperom u zatvoru

Podgorica - Kotoranin Dalibor Đurić (34) ubijen je hicem iz snajpera dok se šetao zatvorskim krugom u Zavodu za izvršenje zatvorskih sankcija.

Nakon brojnih preživljenih atentata na ulicama Crne Gore i Srbije, člana škaljarskog kriminalnog klana metak je u četvrtak oko 18.15 časova stigao tamo gdje je trebalo da bude najzaštićeniji - u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Policija je saopštila da je Đurić upucan sa spoljašnje strane Zavoda, te da je tom prilikom ranjen u grudi. Prevezen je u Klinički centar, gdje je i preminuo. Policija je ubrzo u Rogamima kod Duklje pronašla zapaljeno vozilo marke "škoda", koje su najvjerovatnije koristili napadači. Poslije ubistva, svi robijaši zaključani su u sobe, a istražitelji provjeravaju da li je ubica navođen iz zatvora.

Đurić, koji je izdržavao zatvorsku kaznu od dvije godine zbog iznude, registrovan je kao pripadnik škaljarskog klana, čiji je vođa Jovan Vukotić. Rat među kotorskim kriminalnim klanovima traje od 2014. godine, kada je u Španiji ukraden tovar od 200 kilograma kokaina. U tom periodu ubijeno je 10 osoba i nekoliko ranjeno.

Poslije ubistva Đurića, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović najavio je da će zatražiti razrješenje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i dijela menadžmenta kada se premijer Milo Đukanović vrati iz Njujorka. On je ocijenio da Crna Gora nije bezbjedna država i da to niko ne može reći u ovim okolnostima. Prema njegovim riječima, od prošle sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, održane prije dva mjeseca, dogodilo se šest ubistava.

- Imamo jednu otmicu, plašim se, sa istim ishodom. Nedopustivo je da ćutimo - naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, Crnom Gorom šetaju streljački vodovi ljudi koji ubijaju ili pokušavaju da ubijaju na ulicama, u centru grada, na benzinskim stanicama, u zatvoru, aktiviranjem eksploziva ili pucnjavom.

- Neko zbog ovoga mora da odgovara. Ne može se desiti da svakih sedam dana neko bude ubijen, a da onaj koji je ubio slobodno šeta. Mi smo postali meka za kriminalce i bande, postali smo poligon za vježbanje snajpera i pištolja - poručio je Danilović i podsjetio da je Crna Gora postala zemlja u kojoj po glavi stanovnika ima najviše nerasvijetljenih ubistava u Evropi.

Dva puta na meti napada

Dalibor Đurić se dva puta našao ne meti napadača. Tokom 2006. godine ranjen je u napadu u Kotoru, a sumnjalo se da je na njega tada pucao Slobodan Stevović (29), koji je nešto kasnije ubijen na Dorćolu.

U septembru 2011. godine povrijeđen je i u eksploziji bombe koja je bila postavljena u ulazu zgrade na Novom Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana