Osuda koncerta u Glini na mjestu ustaškog pokolja Srba

Agencije
Osuda koncerta u Glini na mjestu ustaškog pokolja Srba

Beograd - Koalicija udruženja izbjeglica smatra neprimjerenim, nemoralnim i ciničnim današnje održavanje koncerta ozbiljne muzike u Glini, u Hrvatskoj, na mjestu ustaškog pokolja Srba sa Korduna i Banije u pravoslavnoj crkvi 1941. godine, prenose agencije.

U saopštenju ove koalicije napominje se da su na mjestu nekadašnje pravoslavne crkve Rođenja presvete Bogorodice krajem jula i početkom avgusta 1941. godine ustaše poklale više od o 1.200, a prema nekim procjenama i više od 1.700 Srba, koji su dovedeni sa područja sreza Glina i Vrginmost.

Nakon zločina pravoslavna crkva potpuno je porušena, a na tom mjestu je 1951. podignuta spomen-kosturnica, dok je 1969. godine otvoren Spomen dom ispred koga su postavljene ploče sa imenima ubijenih.

Nakon hrvatske vojne operacije “Oluja” Spomen domu promijenili su ime u Hrvatski dom, a uklonjene su ploče sa imenima ubijenih.

Koalicija udruženja izbjeglica traži da predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i hrvatska Vlada javno podrže inicijativu da zdanju koje se zove Hrvatski dom, bude vraćemo njegovo staro ime Spomen dom, kao i da ponovo budu postavljene ploče sa imenima žrtvama ustaškog pokolja u Glini.

- Na taj način Hrvatska bi, konkretno, iskazala poštovanje prema srpskim žrtvama i afirmisala kulturu sjećanja na tragične događaje iz 1941. godine. U suprotnom, spirala mržnje biće nastavljena, jer počinioci i njihove pristalice nastoje da zločine prekrije zaborav - navodi se u saopštenju.

Koalicija udruženja izbjeglica podsjeća da je gradonačenik Gline Milan Bakšić, povodom današnjeg koncerta, uputio pozivnicu, u kojoj se gosti pozivaju da svojim dolaskom uveličaju otvaranje novoobnovljene dvorane Hrvatskog doma u Glini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana