Oštro reagovanje Mitropolije crnogorsko-primorske na neistine ministra odbrane

Srna
Foto: Arhiva

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska oštro je reagovala na izjave ministra odbrane Crne Gore Raška Konjevića na sastancima sa stranim diplomatama o Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori i poručila da bi Vlada, ako to nije njen stav, trebalo da se distancira od Konjevićevih izjava.

Iz Mitropolije su istakli da je Konjevićeva neukusna potreba za dodvoravanjem pred inostranim adresama ispod svakog nivoa diplomatskog dostojanstva, kao i da je svima poznata anticrkvena, antisrpska i mrziteljska politika partije iz koje ovaj ministar dolazi.

Ostaje nejasno, kažu u Mitropoliji, kome i kakvu korist mogu donijeti manipulacije i blamiranja crnogorskog ministra odbrane kada govori o "obavještajnoj strani jedne vjerske zajednice" i "političkom uticaju" nekakve "treće strane" koji navodno dolazi preko te vjerske zajednice.

Mitropolija smatra da bi bilo neophodno da Crkva i javnost saznaju da li je u ovom slučaju riječ o agendi Vlade u odnosu na SPC. "Ukoliko to nije stav Vlade, u šta želimo da vjerujemo, smatramo da bi bilo prirodno da se Vlada jasno i nedvosmisleno distancira od ovakvih izjava koje je ministar Konjević dao nastupajući kao Vladin zvaničnik", smatraju u Mitropoliji.

Iz Mitropolije su naglasili da je laganje, uz opanjkavanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori pred međunarodnim diplomatama i ničim argumentovano izmišljanje njihovog antidržavnog djelovanja zarad dezinformisanja domaće i strane javnosti, nedjelo Konjevića, koje zahtijeva neki vid sankcije i regulisanja ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti.

"Ima li ministar Konjević trunku ljudske časti i političke kulture pa da svima, javno, predstavi bilo šta što bi ličilo na dokaz njegovih opasnih, manipulativnih iskaza? Ako nema, šta ga onda motiviše da ovako ružno priča o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ma koju da je imao na umu?", pitaju iz Mitropolije.

Iz Mitropolije pitaju i na koji način ovaj ministar, kao i onaj drugi /inostranih poslova Ranko Krivokapić/ iz iste partije /SDP/ širenjem laži o Crkvi doprinose proklamovanim ciljevima Vlade iz ekspozea aktuelnog premijera o pomirenju, uklanjanju vještački stvaranih tenzija i poštovanju svih vjerskih zajednica.

"Pitanje koje se za premijera Abazovića postavlja samo od sebe: šta radi ovaj čovjek u, nominalno, proevropskoj i demokratskoj Vladi? Na koji način ovaj ministar, kao i onaj drugi, bivši predsjednik iste partije, širenjem laži o Crkvi doprinose proklamovanim ciljevima Vlade iz ekspozea aktuelnog premijera o pomirenju, uklanjanju vještački stvaranih tenzija i poštovanju svih vjerskih zajednica", pitaju iz Mitropolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana