Oštar protest Zagreba srpskom ambasadoru zbog Dačićeve izjave

Srna
Oštar protest Zagreba srpskom ambasadoru zbog Dačićeve izjave

Zagreb - Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir rekao je da je uložen oštar protest ambasadoru Srbije u Hrvatskoj i odbijen zahtjev šefa srpske diplomatije Ivice Dačića za bilateralni susret zbog njegove izjave o podizanju spomenika u Osijeku ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu.

"Napad na Stepinca, koji smo čuli od Dačića, je bio napad u najgorem maniru jednog komunističkog aparatčika. Kao što je bio progon Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je komunistička vlast tada razvijala. Te laži se danas ponavljaju i meni je žao što ima i Hrvata koji su u tome učestvovali. Prošle godine je u srpskim medijima i Stipe Mesić ponavljao te laži", rekao je Štir.


On je naveo da je državni sekretar Hrvatske pozvala ambasadora Srbije Miru Nikolić i uložila oštar protest, prenosi N1.

U Osijeku je u četvrtak, 9. februara, otkriven spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, koji je aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao je da je "Stepinac jedan od najvećih hrvatskih sinova", a da spomen-bista predstavlja "znak zahvalnosti za sve što je učinio za opstanak hrvatskog naroda".

Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet imali su prigovor na to što je spomen- bista postavljena, kako kažu, na neprimjerenom mjestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je, povodom podizanja spomenika ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, da je žalosno to što se dešava u Hrvatskoj i upitao zašto EU ćuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina.

"Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking", naveo je Dačić u saopštenju.

On ocjenjuje da je to pokazatelj da je u Hrvatskoj stvorena atmosfera da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar.

To je, smatra Dačić, jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

"Zašto EU ćuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina? Da li ćutanje znači odobravanje? Ili će me neko iz EU, najzad, demantovati", dodao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana