Osmani: Zaev spreman da glasa za tužbu protiv Srbije

Srna
Osmani: Zaev spreman da glasa za tužbu protiv Srbije

Beograd - Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ spreman je da glasa za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva svjetska rata, što je dio albanske platforme i jedan od uslova da Albanci podrže lidera te opozicione stranke Zorana Zaeva za mandatara, potvrdio je portparol najuticajnije albanske partije DUI Bujar Osmani.

"Vjerujemo da je ovo važno pitanje koje treba da bude zatvoreno", rekao je Osmani.

On kaže da je lider DUI Ali Ahmeti u dvorištu svoje kuće našao grobnicu koja je, kako je tvrdi, samo "vrh tog pokolja" koji se desio nad Albancima u tom periodu.

Osmani je za makedonsku "TV 24" rekao da je Zaev prihvatio i dio platforme, koju su Albanci potpisali u Tirani, a odnosi se na nacionalnu himnu.

On kaže da je za usvajanja rješenja koja se odnose na himnu, zastavu i naziv države potrebna dvotrećinska većina u parlamentu i da stoga o tome treba započeti dijalog s ciljem nalaženja konačnog rešenja.

Osmani je istakao da sadašnja makedonska himna potpuno isključuje Albance, drugu po veličini etničku zajednicu u Makedoniji.

Albanska platforma je kamen spoticanja za formiranje nove makedonske vlade, a njoj se protive vladajuća VMRO-DPMNE i predsjednik Đorđe Ivanov jer smatraju da uslovi Albanaca za podršku Zaevu za mandatara dijele Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana