Oslobođen optužbi za zločin 1991.

Agencije
Oslobođen optužbi za zločin 1991.

Zagreb - Bivši pripadnik srpskih paravojnih formacija Milan Španović oslobođen optužbe za ratni zločin protiv hrvatskih civila nedaleko od Gline 1991. godine, javile su agencije.

Riječ je o trećem suđenju i presudi Španoviću koji je danas bio na izricanju presude na sudu u Zagrebu.

Prvi put je u odsutnosti 1993. osuđen na 20 godina za ratni zločin, maltretiranje, mučenje i protjerivanje civila i paljenje njihove imovine u selima Maja i Svračica u Glinskom polju.

Za njim je bila raspisana potjernica na osnovu koje ga je 2009. godine Hrvatskoj izručila Velika Britanija, gdje je uhapšen zbog krađe.

U ponovljenom postupku 2009. godine sud u Sisku ga je osudio na tri godine i pet mjeseci zatvora, a s obzirom da je kaznu odslužio u zatvorima u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj pušten je na slobodu.

Vrhovni sud je zbog povreda krivičnog zakona ukinuo presudu sisačkog suda, pa je postupak protiv njega prebacio na zagrebački Županijski sud.

U međuvremenu je tužilaštvo ublažilo optužnicu protiv njega, pa ga tereti za napad na selo Maje kod Gline, odnosno da je kao kao pripadnik srpskih paravojnih formacija u avgustu 1991. pucao po kućama Hrvata u selu Maja, upadao u kuće i dvorišta, i krao poljoprivredne mašine i kućne aparate.
Na početku ponovljenog suđenja, krajem januara ove godine, Španović je odbacio optužbe.

Tužilaštvo je najavilo da će se žaliti na prvostepenu presudu zagrebačkog suda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana