Oskrnavljeno grobno mjesto vladike Teofana

Agencije
Oskrnavljeno grobno mjesto vladike Teofana

Karlovac - Na mjesnom groblju u Plaškom u Karlovačkoj županiji, u Hrvatskoj, oskrnavljeno je grobno mjesto vladike Teofana Živkovića, a opštinske vlasti nisu dozvolile da bude utvrđeno da li su zemni ostaci izvađeni iz groba, prenose agencije.

Paroh plaščanski Goran Slavnić rekao je da se to dogodilo u proteklih desetak dana, ali da se nije moglo uočiti zbog velikog snijega, te da je jutros zatekao oskrnavljen grob.

- Zatekli smo iskopanu rupu dubine oko 1,5 metara, dužine i širine od po metar, zemlja je bačena sa strane. Nije se vidio nikakav trag kostiju - ispričao je paroh Slavnić.

Sveštenik je juče rekao da su opštinske vlasti naredile da sve ponovo bude zatrpano, iako se on tome protivio.

- Iako sam ja tražio da grobno mjesto još jedno vrijeme bude otvoreno, da bi se moglo provjeriti da li se tu nalaze zemni ostaci vladike, oni nisu to dozvolili i rekli su da će dovesti policiju ako se ja suprotstavim tome - istakao je paroh Slavnić.

On ne očekuje da će ovaj slučaj biti istražen i ističe da je šteta više duhovna, nego materijalna.

- Zbog nemilih situacija i svega bićemo prisiljeni da prebacujemo svoje mrtve na jedno mjesto, kako bismo ih mogli sačuvati - rekao je sveštenik i dodao da će zemni ostaci vladike Teofana Živkovića biti preneseni u manastir Donji Budački na Kordunu.

On je dodao da je i ranije bilo provokacija, da se dešava da polupaju prozore na crkvi, uvredljivih dobacivanja, pjevanja ustaških pjesama.

Plaški je, kako je rekao, naselje koje je do hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” bilo 99 odsto srpsko, a sada tu živi oko 40 odsto Srba i 60 odsto Hrvata, koji su doselili iz BiH.

Sveštenik Slavnić je napomenuo da je prije nekoliko godina na tom području “osnovano fašističko-ustaško udruženje hrvatskih pravoslavaca, koje na svojoj internet adresi atakuje na crkvenu opštinu Plaški i na Gomirje”, da su se zbog toga žalili hrvatskim vlastima, ali da se ništa ne preduzima o tom pitanju.

- Na toj stranici su čiste ustaške, profašističke riječi, takva je i organizacija sama - rekao je paroh plaščanski.

Slavnić je rekao da je o skrnavljenju grobnog mjesta Vladike Teofana razgovarao i sa vladikom gornjokarlovačkim Gerasimom.

Vladikan Teofan rodio se u Sremskim Karlovcima 1825. godine.

Gimnaziju je pohađao u Sremskim Karlovcima, a bogosloviju u Segedinu.

Prava je učio u Beogradu. Kasnije je završio i Karlovačku bogosloviju.

Zamonašen je 1853. godine, 1874. izabran je za episkopa gornjokarlovačkog.

Vladika Teofan bio je nadaren propovijednik.

Vladika Teofan živio je jednostavno.

Umro je na Aranđelovdan 1890. godine, a po sopstvenoj želji sahranjen je na groblju u Plaškom.

Do danas se ne zna za grob vladike gornjokarlovačkog Save Trlajića, ubijenog u ljeto 1941. godine.

Zajedno sa 72 sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve ubijen je na području kompleksa logora smrti Gospić - Jadovno - Pag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana