Oskrnavljena crkvena zastava u hramu u Mojkovcu

Tanjug
Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

PODGORICA - U porti Hrama Blagovijesti Presvete Bogorodice u Poljima kod Mojkovca oskrnavljena je crkvena zastava tako što je izlomljen jarbol i preko simbola krsta sa ocilima crvenom bojom otisnut simbol zvijezde petokrake, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila izviđaj i čeka se dalji postupanje ovim povodom.

Iz Eparhije su istakli da je ovaj nečasni i zloslutni događaj izazvao veliku pažnju mještana u Mojkovcu.

U saopštenju se navodi da je simbol zvijezde petokrake znamenje totalitarne, ateističke ideologije i njenog aparata koji je na teritoriji Crne Gore u nedavnoj prošlosti odgovoran za nasilne smrti najmanje stotinu sveštenika Srpske pravoslavne crkve i sistematsku represiju s ciljem njenog potpunog uništenja.

„Ta ideologija i njen aparat odgovorni su za još desetine hiljada pripadnika nedužnog srpskog naroda po još neotvorenim jamama i bezgrobne mladosti posvuda razasute od te iste petokrake, kao i za logore i Goli otok“, dodaju iz Eparhije.

U saopštenju se upozorava da zbog toga takav akt prevazilazi običan vandalski čin i poprima karakter jasne prijetnje, odnosno govora mržnje.

Iz Eparhije su naglasili da drskost ovog vandalskog čina budi opravdanu bojazan da su njegovi počinioci spremni i da ga ponove, ali u još težem obliku i sa još težim posljedicama.

„Utoliko prije je važno da se otkriju počinioci i utvrde njihovi motivi, te u skladu sa zakonom i sankcionišu, a sve s ciljem sprečavanja ponavljanja nedostojnog činjenja i izazivanja još težih posljedica“, poručili su iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

U saopštenju se dodaje da ovakvo ponašanje, nažalost, nije izolovan incident, već da predstavlja materijalizaciju verbalnog nasilja kome je SPC godinama i u kontinuitetu izložena u dijelu javne, odnosno političke i medijske scene.

„Stoga i ovim nemilim povodom, u duhu iskrenog bratoljublja i pastirske brige, još jednom pozivamo sve ljude, a naročito javne djelatnike da se slobodnom riječju služe krajnje odgovorno kako bi naše neslaganje služilo za izgrađivanje kulture dijaloga, a ne za širenje mržnje i otvaranje istorijskih rana“, naglasili su iz Eparhije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana