Osigurati bezbjednost i poštovanje vjerskih prava i sloboda prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija

Srna
Osigurati bezbjednost i poštovanje vjerskih prava i sloboda prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija

PODGORICA - Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore danas je, povodom predstojećeg ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, pozvao sve društveno-političke aktere na mir, uzdržanost, toleranciju, razumijevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona.

Od nadležnih državnih organa očekuje se da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i vjerskih sloboda, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Savjet očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno-bezbjednosni sektor, razmatra bezbjednosnu situaciju, kao i da donosi zaključke i smjernice u vezi sa radom organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i Biroa za operativnu koordinaciju”, navodi se u saopštenju nakon sjednice kojom je predsjedavao Đukanović.

Članovi Savjeta upoznati su i o informaciji o stanju požara u Crnoj Gori, a utvrđena su i pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske za vrijeme učešća u misiji KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta - predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarodbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Na Cetinju je u nedjelju, 22. avgusta, održan protest zbog najavljenog ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i velikog broja zvanica iz zemlje i inostranstva.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. On je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana