Oreškovića postavili crkva i predsjednik

Agencije
Oreškovića postavili crkva i predsjednik

Zagreb - Glasilo Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj "Novosti" pišu da su višesedmični pregovori i preokreti tri hrvatske stranke - SDP-a, HDZ-a i nezavisne liste Most, o formiranju parlamentarne većine bili kupovina vremena da bi lider HDZ-a Tomislav Karamarko bio natjeran da odustane od premijerske funkcije.

U tekstu se navodi da je sve to rađeno da bi se na tu poziciju doveo čovjek u kojeg se ima neuporedivo veće povjerenje, a glavni akter je bila crkva, uz pomoć lidera Mosta Bože Petrova i predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović.

- Kad se do sasvim jednostavnog dovede gotovo pa dvomjesečni postizborni politički igrokaz u Hrvatskoj, sva je prilika da nismo svjedočili ničem drugom već operaciji vrha lokalne Katoličke crkve, operaciji čiji je osnovni smisao bio da Tomislav Karamarko ne bude predsjednik vlade - navodi list.

Nakon svega, dodaje se, jasno je da Boži Petrovu i stvarnim vladarima Mosta, a oni su u redovima crkve, savez s koalicijom Hrvatska raste ni u jednom času nije bio iole ozbiljna opcija, to nikad nije dolazilo u obzir.

Pregovori, razgovori, ultimatumi i preokreti služili su samo za kupovanje vremena i stvaranje okolnosti za to da se Karamarka stjera uza zid i da se natjera da odustane od premijerske funkcije, pa da crkva - uz ministriranje Bože Petrova i Grabar-Kitarović - na to mjesto posadi čovjeka u kojeg ima neuporedivo veće povjerenje, koji je u potpunosti njihov. Njegovo ime je Tihomir Orešković. Ističe se i da dobar broj, kako se navodi, uticajnih visokih crkvenih dostojanstvenika u Katoličkoj crkvi zna ili je duboko uvjeren da nisu bile bez osnova nedavno iznesene optužbe Josipa Manolića na račun Karamarka.

Po Manoliću, naime, aktuelni šef HDZ-a bio je osamdesetih godina prošlog vijeka doušnik tajne službe socijalističke Hrvatske protiv Katoličke crkve.

- Šta god da je učinio, Karamarko nije mogao isprati tu mrlju pred kaptolskim moćnicima - navode "Novosti".

Izborom Oreškovića za mandatara, 56 odsto građana je zadovoljno, trećina nije, dok je neodlučno 11 odsto, pokazala je anketa agencije Ipsos Puls.

Ideje NDH-a prijetnja hrvatskom društvu

Prijedlog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rajnera da bi ta institucija mogla biti preimenovana u Hrvatski državni sabor izazvao je polemiku u političkoj javnosti, a predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić upozorio je da su ideje NDH-a latentna prijetnja hrvatskom društvu. Pusić je u otvorenom pismu Rajneru poručio da je novoizabrani predsjednik u to mogao da se uvjeri na svakom koraku - od relativizacije zloćudnosti ustaškog pozdrava "Za dom spremni", od uzvika članova njegove stranke "U Kevinu jamu s njima", do zadušnice za Antu Pavelića, održane usred Zagreba, na isti dan kad je on izabran na poziciju predsjednika Sabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana