Orban: Moguće i pucanje brana

Tanjug
Orban: Moguće i pucanje brana

Budimpešta - Jaki vetrovi duž Dunava, južno od Budimpešte, mogu da ugroze napore da se spreče poplave i da izazovu pucanja brana, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Očekuju se vjetrovi jačine od 80 do 90 kilometara na sat i to može da ošteti brane, rekao je Orban nakon što je vidio preduzete napore na sprečavanju poplava u mjestu Baja, u blizini ostrva Petefi.

Do sada nisu dobijeni nikakvi izvještaji o pucanju brana, ali najvažnije je da su volonteri i zvanično osoblje koje radi na sprečavanju poplava u bezbjednim uslovima, dodao je Orban.

Atila Sami je u ime ministarstva unutrašnjih poslova rekao MTI-u da je svim civilima i volonterima naloženo da napuste brane nakon što su vremenske prognoze izvjestile o približavanju oluje.

Očekuje se da Dunav dostigne najviši nivo između srijede i četvrtka kod Bate, grada udaljenog samo 20 kilometara sjeverno od granice sa Srbijom.

Tamo svih 300 zaposlenih radi na branama duž dionice (poteza) od 2.500 metara.

Mještanima, kojih ima ukupno 45, naloženo je da napuste svoje domove.

Vodostaj Dunava se prati iz sata u sat. Poplavni talas se u Srbiji očekuje 12-13. juna. I hidroelektrana Đerdap spremna za poplavni talas iz Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana