Opozicija traži ostavku Gruevskog

Agencije
Opozicija traži ostavku Gruevskog

Skoplje - Nekoliko hiljada ljudi danas se u Skoplju okupilo ispred sjedišta vladajuće stranke desnog centra VMRO-DPMNE, zahtijevajući da premijer Nikola Gruevski odmah podnese ostavku i da budu raspisani izbori, prenose agencije.

Današnji miting predstavlja kulminaciju višednevnih protesta, pokrenutih širom zemlje nakon incidenta, koji se desio prošle sedmice kada su poslanici opozicije izbačeni iz parlamenta i spora oko obima budžeta za narednu godinu.

- Donijeli smo odluku, idemo do kraja, do konačne pobjede i povratka demokratije u ovu zemlju - rekao je lider opozicionih socijaldemokrata Branko Crvenkovski.

Tokom protekle sedmice, Vlada je predložila budžet za 2013. godinu od 3,2 milijarde dolara, predviđajući deficit od 3,5 odsto od bruto domaćeg proizvoda.

Međutim, opozicija je osudila prijedlog budžeta kao rasipnički u vrijeme mjera štednje i traži smanjenje od oko 260 miliona dolara.

Vlada je to odbila, a opozicija je potom podnijela oko hiljadu amandmana na nacrt prije izbijanja tenzija u parlamentu.

Crvenkovski je na mitingu najavio da će pristalice njegove stranke održavati proteste dok vlada ne podnese ostavku, čime će biti otvoren put za prevremene izbore koje bi organizovalo nezavisno tijelo.

Redovni parlamentarni izbori u Makedoniji trebalo bi da budu održani 2015. godine.

Pristalice opozicije, koje su stigle iz svih krajeva zemlje, nakon okupljanja ispred tržnog centra “Ramstore”, krenule su prema zgradi vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Veliki broj policajaca u Skoplju preduzima mjere zaštite.

Makedonska opozicija četiri noći uzastopno blokirala je saobraćaj na pola sata u više gradova.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski rekao je ranije da opozicija napušta parlament i da će se boriti sa ulice, optuživši vlast da je od Makedonije napravila policijsku državu.

Politička kriza u Makedoniji počela je u ponedjeljak, 24. januara, kada je Sobranje usvajalo budžet za narednu godinu, a obezbjeđenju je naređeno da na silu iz zgrade izbaci novinare i opozicione poslanika koji su pokušali da spriječe usvajanje tog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana