Opet zatražena zabrana pokliča "za dom spremni"

Tanjug
Opet zatražena zabrana pokliča "za dom spremni"

ZAGREB - Osamdeset godina poslije formiranja logorskog kompleksa Gospić - Jadovno - Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru NDH, manjinske organizacije i civilna udruženja u Hrvatskoj još jednom su zatražili konačnu zabranu ustaškog pokliča "za dom spremni" i raskid sa ustaškom ostavštinom.

Sistem logora Gospić-Jadovno-Pag otvoren je krajem aprila 1941. godine pretvaranjem zatvora Okružnog suda u Gospiću u sabirno-tranzitni logor i mučilište.

Zauzimao je teritoriju od Gospića do Karlobaga, kao i dio Paga oko Metajne.

U ovaj logorski sistem deportovane su desetine hiljada ljudi, uglavnom sa prostora NDH.

Srpsko narodno vijeće, zajedno s Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, eparhijom Gornjokarlovačkom i Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH, juče su 12. put obilježili Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus govorio je o zabrani pozdrava "za dom spremni" pod kojim su stradale desetine hiljada ljudi.

-Na ovom mjestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ''za dom spremni'' završili svoje živote, ovdje i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH, ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i znakovlja kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti - poručio je Kraus, preneo je portal hrvtskog nedeljnika Novosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana