Opasnost od novih toplotnih udara u Hrvatskoj

Srna
Opasnost od novih toplotnih udara u Hrvatskoj

Zagreb - Hrvatski meteorolozi očekuju novi toplotni udar, posebno 12. jula na području Karlovca, Rijeke i Dubrovnika gdje će dnevna temperatura prelaziti 36 stepeni Celzijusovih.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu apelovali su da se građani pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja da bi se zaštitili od vrućine i sačuvali zdravlje u najtežim uslovima.


Svima koji ne moraju da izlaze i izlažu se suncu i visokoj temperaturi, preporučuje se da ostane u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima, te da izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebalo bi da izbjegavaju boravak na suncu od 10.00 do 17.00 časova.

Preporučuje se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka i redovino uzimanje tekućine, preporučili su iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U Zavodu kažu da je zbog visoke temperature i izrazito teških meteoroloških uslova porastao broj hitnih medicinskih intervencija, prenose hrvatski mediji.

Građani se, uprkos upozorenjima, nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti, te drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život, navode u Zavodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana