Omogućiti izdržavanje kazne u državama bivše SFRJ

Agencije
Omogućiti izdržavanje kazne u državama bivše SFRJ

Njujork - Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković danas je Savjetu bezbjednosti UN predstavio inicijativu Srbije da se osuđenima u Haškom tribunalu omogući izdržavanje kazni zatvora u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, čiji su državljani.

Selaković je na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku, posvećenoj radu Haškog tribunala, predložio Savjetu da razmotri mogućnosti izmjene odredbe Statuta Tribunala iz 1993. godine, kojom je regulisano pitanje izdržavanja kazni, a prema kojoj osuđenici ne mogu da izdržavaju kazne u državama bivše SFRJ.

On je ukazao da je Srbija danas demokratska država, koja je više puta demonstrirala svoju predanost i kapacitet poštovanju međunarodnih obaveza, uključujući i kažnjavanje odgovornih za zločine, kao i izvršenje presuda u skladu sa evropskim standardima, prenose mediji.

Selaković je podsjetio da je Srbija 20. januara 2011. godine potpisala Sporazum o izvršenju krivičnih sankcija sa Haškim tribunalom, prema kojem osuđeni pred tim sudom za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid mogu izdržavati kazne zatvora u Srbiji.

Ministar je naveo da, s obzirom da svrha kažnjavanja uključuje i resocijalizaciju osuđenika, Srbija smatra da se teško može očekivati da će doći do ostvarenja tog cilja ukoliko osuđeni kazne izdržavaju u zemljama čiji jezik ne razumiju, a ukazao je i na činjenicu da je većina zemalja u kojima se služe kazne zatvora geografski veoma udaljena od Srbije, što dodatno otežava, a u nekim slučajevima i potpuno onemogućava posjete porodice i rodbine, zbog čega su porodice uputile niz pritužbi Vladi Srbije.

Selaković je rekao da su rezultati višegodišnje saradnje sa Tribunalom dovoljan pokazatelj ozbiljnosti Srbije i spremnosti da prihvati međunarodni nadzor u vezi sa izdržavanjem kazni haških osuđenika, kao i da pruži jasne garancije da se osuđenici neće naći na prevremenoj slobodi bez odgovorajućih odluka Tribunala, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale, ili nekog drugog tijela ili organa UN koji bi u budućnosti bio nadležan za ta pitanja.

On je podsjetio da države nastale na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući Srbiju, nemaju mogućnost da zaključe sa Tribunalom sporazume o izdržavanju kazni osuđenih lica, iako je predsjednik Tribunala Teodor Meron u svom izvještaju naveo da je Tribunal potpisao sporazume o izdržavanju zatvorskih kazni sa 17 država.

Prema njegovim riječima, Meron je u izveštaju ukazao i da je za uspješno okončanje manadata Tribunala potrebno da se pozovu države koje još nisu zaključile sporazum da razmotre mogućnost njegovog zaključivanja.

On je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da ispunjava svoje obaveze kako u saradnji sa Tribunalom, tako i u saradnji sa rezidualnim mehanizmom koji počinje sa radom 1. jula ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana