Okupljanja u vrijeme Pahorove inauguracije

Agencije
Okupljanja u vrijeme Pahorove inauguracije

Ljubljana - U Sloveniji se i danas očekuju protesti stanovnika nezadovoljnih ekonomskim stanjem, a u isto vrijeme biće obavljena inauguracija predsjednika Boruta Pahora, prenose agencije.

Novi slovenački predsjednik položiće zakletvu u parlamentu na svečanoj sjednici povodom državnog praznika.

Pred zgradom slovenačkog parlamenta u Ljubljani sinoć je oko devet hiljada ljudi diglo glas protiv krize koja je zahvatila zemlju.

Najglasniji su zahtjevi za ostavkom premijera Janeza Janše, a zbog nezadovoljstva zzbog sve lošijeg stanja u državi demonstranti traže prijevremene izbore.

U Ljubljani je policija privela četvoricu demonstranata, od čega tri maloljetne osobe zbog manjeg kršenja javnog reda i mira. U Mariboru se okupilo oko dvije hiljade ljudi. Protesti su protekli bez većih ispada.

Premijer Janez Janša za organizovanje protesta optužuje staru ljevicu koja pokušava da destabilizuje Vladu, a njegova Slovenačka demokratska stranka objavila je da ovo nije ustanak naroda nego ustanak zombija i komunistička internacionala.

S druge strane, grupe organizovane preko “fejsbuka” nisu zadovoljne političkim elitama i privrednim stanjem u zemlji.

Za razliku od prošlih protesta, na jučerašnjim se zahtijevala ostavka političke elite, “desne i lijeve, u parlamentu, koaliciji i opoziciji”. 

U deset tačaka traži se brza i efikasna istraga onih koji do imovine “dolaze na kontroverzan način”, te oduzimanje imovine koja se ne moe opravdati - prenose mediji.

- Slovenija i njeno bogatstvo nisu vlasništvo tajkuna i političke elite, nego građana - ističu ove grupe i traže da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke, osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti “neophodne promjene Ustava Republike Slovenije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana