Okončane blokade puteva zbog francuskog prijedloga

Tanjug
Foto: Agencije

PRILEP, STRUMICA- Putni pravac Prilep-Pletvar bio je blokiran od 13.00 do 14.00 šacova, a organizator protesta bila je VMRO-DPMNE, koja je još jednom poručila da je protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora Sjeverne Makedonije sa Bugarskom.

Đorđija Sajkoski, generalni sekretar VMRO-DPMNE, rekao je da je francuski prijedlog loš i da treba da bude odbačen, prenijela je MIA.

On je kazao da će ako bude usvojen u Sobranju VMRO-DPMNE biti protiv izmjena Ustava.

Jednočasovnom blokadom puta Strumica-Radoviš građani jugoistočnog regiona Sjeverne Makedonije izrazili su svoje nezadovoljstvo francuskim prijedlogom za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Član VMRO DPMNE Mile Levkov izjavio je da narod traži od premijera Dimitra Kovačevskog da ga sluša i da narod poručuje da ne prihvata takvo ponižavanje.

Francuski prijedlog za rješavanje spora Sjeverne Makedonije sa Bugarskom sadrži čistu formulaciju makedonskog jezika kao apsolutno čistog i ravnopravnog jezika s ostalim jezicima Evropske unije i bez ikakvih fusnota, objašnjenja i zvjezdice.

U prijedlogu se navodi i da su bilateralna, istorijska pitanja stavljena van pregovaračkog okvira i da će biti zatvorena na bilateralnom nivou na dostojanstven i fer način za obje strane.

U tekst francuskog prijedloga unijete su izmjene koje garantuju prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji kroz ustavne promjene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose s Bugarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana