Održana komemoracija u Blajburgu

Agencije
Održana komemoracija u Blajburgu

Zagreb - Na Blajburškom polju u Austriji, na mestu gdje su 15. maja 1945. poražene kvislinške snage predale partizanima danas je održana komemoracija, prenijele su agencije.

Pomen je održan za žrtve iz redova ustaša i domobrana koji su stradali u mjesecima nakon Drugog svjetskog rata.

Prošle godine je hrvatski sabor otkazao pokroviteljstvo manifestacije, dok je ove godine otkazao i finansijska sredstva u iznosu od pola miliona kuna (oko 66.000 evra).

Pokroviteljstvo su preuzele pojedine županije i gradovi iz Hrvatske i BiH, kao i emigrantske organizacije, a broj učesnika bio je manji nego ranijih godina.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić izjavio je da "ideološki potomci zločinaca s kraja Drugog svetskog rata koji su krivi za Blajburg i križni put i danas pokušavaju prekrojiti istoriju, sakriti svoje zločine i ismijati žrtve", rekao je Tolušić, dodajući da se to radi i s Blajburgom i s ratom 90-ih. "Ista ekipa, isti potpis", rekao je Tolušić.

U svojoj propovjedi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić naglasio je da je "Blajburg mjesto najvećeg stradanja u istoriji hrvatskog naroda", povezujući stradanja u prošlom sa stradanjima u ovom zadnjem ratu.

Josef Lobnig, potpredsjednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu, najavio je osnivanje tima za istraživanje ratnih zločina na području Austrije za vrijeme Drugog svjetskog rata, očekujući pomoć i saradnju Hrvatske i Slovenije s Austrijom.

Mediji su prenijeli izjavu predstavnika austrijske policije da se ove godina kod Blajburga skupilo oko 6.000 ljudi, dok ih je lane bilo 8.000.

Pripadnici poraženih njemačkih i kvislinških formacija, od kojih najviše ustaša i domobrana, ali i četnika, bjelogardejaca i drugih, pokušali su se probiti u Austriju i predati Britancima, zbog čega su se borili sedam dana nakon potpisane kapitulacije Njemačke.

Po toj kapitulaciji trebali su se predati i ostala jedinice pod njihovom kontrolom.

Nakon predaje 15. maja 1945. dio zarobljenika pobijen je prilikom sprovođenja do Srbije (križni put), a likvidirale su ih OZNA i KNOJ Hrvatske i Slovenije.

Broj žrtava do danas nije tačno utvrđen, a kreće se od desetak hiljada do pola miliona.

Na samom Blajburškom polju stradalo je nekoliko desetina ustaša koji su se pokušali probiti iz obruča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana