Odlazak dosljednog borca za pravdu i slobodu

Glas Srpske
Odlazak dosljednog borca za pravdu i slobodu

Banjaluka - Bivši predsjednik Crne Gore i premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović ostaće upamćen kao čovjek koji nije podlegao iskušenjima koja sa sobom nose vlast i moć i za koga se tokom njegovog mandata, a i kasnije, ne vezuje nijedna afera, ni veze sa kriminalom.

 

 

 

Rekli su to njegovi saradnici i savremenici nakon što je region potresla vijest o iznenadnoj Bulatovićevoj smrti. Bulatović, koji je umro u nedjelju, u 63. godini, ostao je zapamćen kao skroman čovek i pošten političar, što danas zvuči gotovo nevjerovatno, posebno kada se ima u vidu da je njegov najbliži saradnik bio Milo Đukanović. Bulatović je bio aktivan političar u doba velikih iskušenja za Srbiju i srpski narod i za razliku od mnogih aktera političke scene, ostaće u sjećanju građana Srbije, Crne Gore i Republike Srpske kao dobar čovjek, pristojan i obrazovan sagovornik, kao i pošten i principijelan političar i državnik, koji nikoga nije izdao ni prodao. Povukao se u miru, dostojanstveno, a i bio je jedan od rijetkih koji nije profitirao na narodnoj muci ili sumnjivim poslovima. Njegova smrt je na društvenim mrežama propraćena velikim brojem komentara, koji svjedoče o tome da će ga, za razliku od većine političara, narod i istorija pamtiti po dobru.

Rođen je 21. septembra 1956. u Beogradu, u oficirskoj porodici, a osnovnu i srednju školu završio je u Zadru. U Crnu Goru je došao 1975, gdje se u Titogradu, sada Podgorici, upisao na Ekonomski fakultet, te kasnije postao i magistar ekonomskih nauka. Predsjednik Crne Gore je postao na prvim višestranačkim izborima 1990, a poslije osam godina na čelu republike i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista izgubio je na predsjedničkim izborima od dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Predsjednik Savezne vlade postao je 1998. na ponudu Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou. Na tom položaju se zadržao nepune dvije godine, a imao je dužnost da proglasi stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje u toku bombardovanja SRJ 1999.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Momira Bulatovića. On je ocijenio da je Bulatovićev politički angažman ostavio neizbrisiv trag u dešavanjima u bivšoj SRJ, Crnoj Gori, ali i regionu. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je u telegramu saučešća izjavila da je iskreno ožalošćena viješću o njegovoj smrti.

- Njegov odlazak veliki je gubitak za porodicu i prijatelje, ali i za cjelokupnu javnost Crne Gore i regiona - navedeno je u telegramu.

Premijer Srpske Radovan Višković je u telegramu saučešća naveo da je Bulatović ostavio značajan trag u političkom životu na ovim prostorima. Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić uputio je telegram saučešća porodici Momira Bulatovića, u kojem je navedeno da je Bulatović vodio dosljednu politiku u najtežim trenucima za srpski narod.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u telegramu saučešća porodici naglasio da će Bulatović ostati upamćen kao bivši funkcioner, koji je dosljedno sprovodio politiku zajedništva Srbije i Crne Gore.

Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Nebojša Medojević rekao je povodom smrti Bulatovića da je on bio pošten i principijelan političar i državnik, koji je ostavio dubok trag.

- Otišao je dobar čovjek, pošten i principijelan političar i državnik, koji nikoga nije mrzio, svima želio najbolje i koji, u ovim teškim i tragičnim vremenima punim izazova, nikoga nije izdao niti prodao - naveo je Medojević. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je rekao da je Bulatović, zajedno sa Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem, bio simbol borbe srpskog naroda za odbranu njegovih prava, ali i simbol suprotstavljanja novom svjetskom poretku.

Bulatović je, prenose srpski mediji, umro je od srčanog udara u nedjelju, nakon pomena sinu Bošku, koji je preminuo 2008. godine. Biće sahranjen danas u rodnom selu Rača u Kučima. 

Posljednji intervju za “Glas Srpske”

Momir Bulatović je u septembru 2018. godine u posljednjem intervjuu za “Glas Srpske” rekao da postoji alternativa EU, ali da je mnogi ne uočavaju.

- Mnogi ne vide drugu mogućnost, pa zlo trpe “od straha većega”. Prvi korak ka alternativi je odluka da se ona potraži, a neće je biti teško naći jer je ona tu, pred našim očima. Potrebno je konačno da se oslobodimo besmislica kojima smo godinama zapljuskivani i počnemo da mislimo svojom, a ne glavom drugih - kazao je Bulatović za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana