Odbrana Gotovine tužila Karlu del Ponte

Agencije
Odbrana Gotovine tužila Karlu del Ponte

Zagreb - Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine podnijela je prijavu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojoj tuži bivšu glavnu tužiteljku Tribunala Karlu del Ponte zbog njenih izjava, prenose agencije.

Del Ponteova je za pravosnažne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču rekla da one ne predstavljaju zadovoljenje pravde.

Gotovinu i Mladena Markača Haški sud je 16. novembra oslobodio optužbe za zločine u vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine, a Gotovinin advokat Luka Mišetić je na svom profilu na Tviteru objavio da su koraci (istraga) protiv Del Ponteove potrebni kako bi se osiguralo da se ona “ubuduće uzdrži od takvih komentara”.

U prijavi podnesenoj generalnom sekretaru UN odbrana traži i da se usvoje mjere koje će “popraviti štetu” nanesenu Gotovini, kao i da se ukine eventualni imunitet Del Ponteove od kaznenog progona i da joj bude naređeno da se javno izvini Gotovini.

- Ujedinjene nacije moraju djelovati odmah kako bi zaštitili Gotovinina osnovna prava i ugled UN i njegovih sudija - navodi se u podnesku kojim se sugeriše da je Del Ponteova svojim izjavama optužila sudije za korupciju.

Del Ponteova je, podsjećaju lokalni mediji, članica komisije UN za Siriju.

U podnesku se nabrajaju i druge izjave Del Ponteove koje, kako se navodi, pokazuju njenu sklonost ka politizaciji sudskih procesa i nepoštovanja pravila ponašanja, i tvrdi da je bivši glavni haški tužilac odgovorna zbog toga što je devet nevinih osoba provelo više od 40 godina u pritvoru.

Odbrana generala Gotovine je prošlog mjeseca prijavila Del Ponteovu šavajcarskoj advokatskoj komori, takođe zbog izjave da pravosnažna presuda u predmetu Gotovina i Markač ne predstavlja zadovoljenje pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana