Odbrana Glavaša traži da se izdvoje iskazi Fehira i Magdićeve

Srna
Odbrana Glavaša traži da se izdvoje iskazi Fehira i Magdićeve

Zagreb - Odbrana nekadašnjeg sekretara Sekretarijata narodne odbrane Osijeka Branimira Glavaša zatražila je u nastavku pripremnog ročišta za novo suđenje u slučajevima "Garaža" i "Selotejp", da se iz spisa izdvoji iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, koji je Glavaša optužio da je bio nalogodavac zločina nad osječkim Srbima 1991. godine.

Oni su danas pred zagrebačkim Županijskim sudom zatražili i da se izdvoji i iskaz saoptužene Gordane Getoš Magdić, koja je Glavaša teretila za zločine, da bi kasnije tvrdila da je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Odluku o izdvajanju dokaza sudija Tanja Pavelin Borzić objaviće na narednom ročištu 11. aprila kada bi trebalo da se izjasni i o zahtjevu odbrane da se predmet vrati optužnom vijeću koje treba da odluči o izmjenama optužnice, prenose hrvatski mediji.

Fehir, koji je za vrijeme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca optužio je Glavaša, koji je tada bio na čelu Sekretarijata.

Svoj iskaz ponovio je i na prvom suđenju, nakon čega su zvaničnici Glavaševe stranke HDSSB ustvrdili da je za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču.

Kada je pri kraju prvog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u novembru 2008. godine iznosio svoju odbranu, Glavaš se uglavnom usmjerio na pobijanje iskaza trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije osječkih Srba naređivao preko papirića "preglupa policijska izmišljotina i konstrukcija".

Ustvrdio je da je njen iskaz zasnovan na diktatu i sugestijama policijskih službenika, kako bi ga optužili za ratni zločin.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je početkom 2015. godine prvu pravosnažnu presudu od osam godina zatvora koju je Vrhovni sud izrekao Glavašu. On je na osnovu ove presude služio kaznu u Mostaru, te pušten na privremenu slobodu.

Vrhovni sud je 28. jula 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje, nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila njeno ukidanje, a tužilaštvo strože kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana